Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

De intentie van samenwerking

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 3 minuten)

Samenwerken is een toverwoord in deze tijd. Dat je samen verder komt, is een gedachte die brede steun krijgt. In de praktijk wil dat nog niet altijd even gemakkelijk lukken. Hoe kun je dat veranderen en aan samenwerking een boost geven?

Een gedachte

Om alle verwachtingen op voorhand in te dammen. Ik heb geen flitsend succesverhaal. Ik kan wel vertellen over een gedachte die me ongelooflijk veel helpt. Dat is de idee, dat het essentieel is om te kijken naar de intentie die je met samenwerking hebt.

Verkennend

Neem het contact dat wij hebben met onze partner Koraal. Beiden ondersteunen we mensen met een verstandelijke beperking. In een bijeenkomst van managers en medewerkers van Koraal en Radar werden voorbeelden gedeeld van de samenwerking die in de praktijk van alledag al plaatsvindt. Bij beide instellingen is bijvoorbeeld enorm veel kennis over autisme. Door dat met elkaar te delen versterken we elkaars kracht. Dit noemen Edwin Kaats en Wilfrid Opheij

Ondernemend

Het ondernemend samenwerken staat nu op onze agenda. Onze missies passen prima bij elkaar. Onze expertises sluiten ook uitstekend bij elkaar aan. Zouden we niet samen kunnen bereiken, dat er altijd een antwoord is voor mensen met een verstandelijke beperking in ons gemeenschappelijk werkgebied in Zuid Limburg? Momenteel doet ieder van ons zijn werk. Cliënten met indicaties melden zich en we doen een aanbod. Die werkwijze is echter niet sluitend. Vragen van ouders naar wonen voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking blijven bijvoorbeeld momenteel liggen. Maar wat als we echt de handen ineen slaan? Dan moeten we in staat zijn om van betekenis te zijn bij elke behoefte aan ondersteuning.

Intenties van samenwerken

Intentie en randvoorwaarden

Elke samenwerkingsvorm gebeurt vanuit een andere intentie en kent dan ook andere randvoorwaarden. Wil je verkennen dan sta je vooral open en wil je delen en ontvangen zonder dat dat direct tot concrete afspraken hoeft te leiden. Bij het ondernemend samenwerken is dat laatste echter cruciaal. Je maakt juist afspraken, zodat je de doelen die je samen stelt ook daadwerkelijk realiseert. Duidelijk is ook, dat je een dergelijke vorm van samenwerking wel kunt vergeten, wanneer de missies van organisaties niet gelijk opgaan. Wanneer de één uit is op geldelijk gewin en de ander op het versterken van de kracht van cliënten, dan moet je niet de ambitie hebben om ondernemend samen te werken. Dan loop je gegarandeerd vast.

Deel dit artikel

Wellicht ken je iemand waarmee je dit artikel wilt delen. Dat kan heel eenvoudig: Kopieer de link en stuur deze via de e-mail toe.

Meer lezen

Stoplicht

Doen: Bespreek met je samenwerkingspartner samen de ambities van de samenwerking tweet

Attentie: Wrevel in samenwerking is vaak een signaal dat beide partners zich niet in hetzelfde kwadrant bevinden

Niet doen: Verwijten naar elkaar maken zonder verwachtingen af te stemmen

Foto opening: copyright Marcel Ohlenforst

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met mijn praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1000 bestuurders, managers en teamleiders gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.