Bij het maken van plannen maken we vaak één fout. We bereiden ons niet voor op obstakels, die we onderweg gaan tegenkomen. De kans dat je je plannen realiseert neemt daardoor dramatisch af.
Daarom ben ik een fervente liefhebber van het formuleren van als-dan-acties. Je zegt dan op voorhand al wat je actie is, zodra het obstakel zich voordoet.
Zo maak je plannen met een als-dan-actie
Tijdens een workshop vroeg ik leidinggevenden om hun als-dan-actie, te benoemen, waarmee ze de volgende dag aan de slag wilden gaan. Hier zijn enkele voorbeelden, die zó uit de groep kwamen:
- Als ik een vraag krijg en de neiging heb om te gaan overtuigen, luister ik eerst naar de vraag achter de vraag en probeer te begrijpen hoe de ander het ziet.
- Als ik een lange, onsamenhangende vraag krijg en ik de neiging heb om de ander te onderbreken, laat ik de ander uitpraten en vraag ik door naar waar voor hem ‘de crux’ zit.
- Als ik de neiging krijg om zelf met oplossingen te komen dan doe ik dat niet, maar vraag ik door naar wat er aan de hand is. Ik nodig hem uit om te vertellen hoe hij het zelf wil aanpakken.
Dit soort als-dan-acties zijn goud waard, mits je ze gedurende een bepaalde periode oefent en zo tot iets van jezelf maakt.
Pas de eenvoudige WOOP-methode toe
Ze zijn gebaseerd op de WOOP-methode: Wish, Outcome, Obstackle, Plan. Je hebt een wens (bijvoorbeeld iedereen serieus nemen) met een gewenste uitkomst (bijvoorbeeld een verbindend gesprek). Vervolgens bepaal je het obstakel dat je daarbij in de weg kan gaan zitten (bijvoorbeeld de neiging om te gaan overtuigen). Dan formuleer je je plan. Dat is dan je als-dan-actie.
Het beste oefen je één concrete als-dan-actie tegelijkertijd.
Wat is jouw als-dan-actie in de komende weken?
Lees ook
Hoe je nieuwe vaardigheden aanleert in 8 stappen