Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoek

Hoe je verschillen in drijfveren positief benut

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 2 minuten)

We hebben allemaal verschillen in drijfveren. De een voelt zich thuis bij traditie, terwijl de ander juist helemaal tot leven komt bij vernieuwing. Het is zó fijn als je daar een beetje rekening mee houdt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen waarmee je verkeert.

Henk’s energie loopt weg bij stroperigheid

Zo vertelt teamleider Henk me hoe zijn energie wegloopt bij stroperigheid. Vooral Jessica, een van zijn collega teamleiders, triggert hem vaak.
‘Wat doet zei dan?’, vraag ik hem. ‘We zijn dan met z’n allen bijeen en dan houdt Jessica een lang betoog over hoe iets volgens haar zit. Ze haalt er de hele wereld bij en gebruikt geladen woorden als idealen, waarden en een nieuwe toekomst creëren.’
‘Wat gebeurt er dan met jou?’
‘Dan baal ik en haak ik af. Ik zit mijn tijd uit’.

Zo waardeer je de verschillen in drijfveren

Henk is heel praktisch ingesteld. Hij is er een kei in om te begrijpen wat nu nodig is en daarop actie te ondernemen. Tegelijkertijd ziet hij ook wel in dat zijn benadering oppervlakkig is. Als het eenvoudig opgelost kan worden zal hij niet dieper gaan graven. Daardoor blijven onderliggende problemen vaak ook niet besproken. Daar komt de kwaliteit van Jessica om de hoek kijken. Dat is iets waar zij een extra zintuig voor heeft. Ze focust juist daarop. Ze is niet direct geïnteresseerd in de praktische oplossing, maar hoe alles met elkaar samenhangt.

Kort en goed, Jessica en Henk vullen elkaar aan.

Wat je zelf kunt doen

Het leidt tot een concreet voornemen van Henk. Als Jessica de volgende keer weer van wal begint te steken, wil hij doorvragen en haar begrijpen om vervolgens voorstellen te doen voor het nemen van praktische acties.

Ken je ook zo’n situaties waar het lijkt dat je helemaal langs elkaar heen praat? Ga dan eens op zoek naar de kenmerkende drijfveren van de ander en van jezelf. Je komt verder als je voor beide drijfveren aandacht hebt.

Lees ook

Zo maak je verschillen in drijfveren positief 

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.