Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoek

Wat moet je met al die netwerken? Zo bepaal je je doelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 6 minuten)

Je doelen bepalen bij netwerken doe je snel en eenvoudig met het framework uit het boek ‘De Blauwe Oceaan‘. Wat zwak je af, wat versterk je, wat stop je en wat creëer je? Dat zijn de vier kernvragen waarmee je je reflectie een boost geeft. Gastblogger Anne Kleefstra vertelt over haar eigen ervaringen, licht het framework toe en maakt duidelijk wat je direct zelf kunt doen.

Don’t judge each day by the harvest you reap, but by the seeds you plant.


Een quote, die inmiddels al een paar jaar bij mij in huis hangt, is van Robert Louis Stevenson: “Don’t judge each day by the harvest you reap, but by the seeds you plant.” Ik ben inmiddels drie jaar ondernemer en deze quote heeft mij zeker in het begin geholpen. Door iedere dag te kijken naar wat ik doe om vooruit te komen en niet te kijken wat voor resultaat ik behaald heb, haal ik veel meer voldoening uit mijn ondernemerschap. Eén van de gebieden waar de quote mij het meeste heeft geholpen, is op het gebied van netwerken. Ik holde alle netwerkevents af en had het eigenlijk te druk met netwerken om aan werk toe te komen. Mijn prioriteiten lagen niet op het doel, maar op het middel en dan niet eens het middel wat bij mij past.

Geven en ontvangen

Daarnaast was ik altijd te verlegen om iets te vragen. Ik wilde mensen niet tot last zijn, dus deed ik alles zelf maar. Dat is niet handig als ondernemer, samenwerken en de talenten van mensen in jouw omgeving en netwerk gebruiken (zeker als jij die talenten niet hebt) is een cruciaal onderdeel van ondernemerschap. Langzaam kwam het besef dat ik alleen nergens kom en dat ik mijn netwerk nodig heb, maar vooral ook dat ik mocht netwerken op een manier die bij mij past. De eerste stap? Ik ben gestopt met alle netwerkevents te bezoeken. Nu ga ik een paar keer per jaar naar een netwerkevent en haal ik de meeste waarde uit mijn netwerk en voeg ik ook de meeste waarde toe aan mijn netwerk op een manier die mij past, namelijk in één-op-één gesprekken.

Verder kwam het besef dat mensen graag geven en dat netwerken een balans is tussen geven en ontvangen en dat ik dus zeker wel om dingen mocht vragen, sterker nog, dat ik mensen hier heel blij mee kon maken. Een win-win dus.

Foto van netwerken

Ik heb mijn netwerk in kaart gebracht. Aan de hand van foto’s heb ik de belangrijkste mensen in mijn netwerk bij elkaar gebracht, bijvoorbeeld mijn beste vriendin, de collega met wie ik carpool, mijn oude stagebegeleider, mijn vader en nog een aantal. Voor iedere persoon heb ik vervolgens opgeschreven waarom diegene in mijn netwerk zit, wat leer ik van diegene, wat kan ik van hun vragen en wat kan ik hun geven. Het gaat altijd om geven en ontvangen.

Wat wil jij met netwerken bereiken?

Wat wil je oogsten en welke zaadjes moet je planten om daar te komen?

Belangrijk voordat je aan de slag gaat is dat je weet wat je met je netwerk wil bereiken.

Sommige mensen hebben een heel duidelijk doel wat ze willen bereiken en kunnen heel gericht hun netwerk inzetten. Voor mij geld dit niet, ik heb geen duidelijk punt in de toekomst, ik weet niet waar ik over vijf jaar ben en wat ik dan doe. Wat ik wel weet is wat ik belangrijk vind, waar ik mij door laat leiden, namelijk mijn kernwaarden. Voor mij zijn dit ‘excellence’, nieuwsgierigheid, gezondheid, integriteit en dankbaarheid. Deze helpen mij ja of nee te zeggen. Mijn kernwaarden helpen mij om keuzes te maken.

Naast de grote doelen, of misschien zelfs ambities, kan het ook iets kleins zijn waar je mensen mee kunt helpen of wat je aan mensen kunt vragen. Denk bijvoorbeeld aan de tekst die je door iemand wilt laten redigeren, een event wat je wil organiseren of zoals Frans aan mij vroeg om deze blog te schrijven. Weet wat je wil vragen en neem dat mee naar de volgende oefening.

4-acties framework

We gaan aan de slag met het 4-acties framework. Het framework is afkomstig uit het boek De blauwe oceaan van Chan Kim en Renée Mauborgne. Het framework wat we gaan gebruiken is ontwikkeld voor het focussen van de strategie van organisaties. Het kan echter ook heel goed gebruikt worden voor andere doeleinden, in dit geval om je netwerk in kaart te brengen, jouw eigen netwerkstrategie.

Verbindend leiden

Aan de slag

Wat gaan we doen?

Je gaat eerst invullen waar je mee wil stoppen en wat je wil afzwakken als het gaat om je netwerk. Alle puntjes moet je invullen. Maak het niet te moeilijk. Ik vul bij afzwakken bijvoorbeeld e-mail in of bezoeken van netwerkevents.

Vervolgens vul je in wat je wil creëren in je netwerk, wat doe je nog niet en wil je wel graag doen en vul in wat je wil versterken. Wat doe je al goed en waar wil je meer van doen. Voor mij was dit bijvoorbeeld goed luisteren en meer één-op-één gesprekken waarin diepgang ontstaat of om hulp vragen.

Dan zijn we toe aan het middelste vakje. Als je alles bekijkt wat je hebt opgeschreven, wat is dan het doel dat je graag wil bereiken met je netwerk, dus efficiënter met je netwerk omgaan, meer lef hebben of misschien wel vrijheid ervaren en jezelf minder opleggen omdat je het eigenlijk al wel heel goed doet?

En nu verder…

Je hebt het framework ingevuld en je weet waar je minder van wil gaan doen en waar je mee wil stoppen en je weet waar je meer mee wil doen en wat je wil creëren. Afhankelijk van de omvang van de acties die je hebt opgeschreven, ga je er meteen mee aan de slag. Probeer echter niet alles in één keer te doen. Experimenteer gefaseerd met de acties die je hebt opgeschreven en kijk wat wel voor je werkt en wat niet. De enige opdracht die je nog hebt, is wel vandaag al te beginnen. Succes en veel plezier!

Je kunt natuurlijk ook anderen helpen met deze aanpak. Dat kan heel eenvoudig. Kopieer de link en stuur het artikel door!

[bctt tweet=”Heb je het zo druk met netwerken, dat je niet meer aan werken toekomt? Lees dan dit artikel” username=”KleefstraAnne”]

Over Anne Kleefstra

‘Ik ben Anne, ik spreek, blog, leer, ervaar en doe. Ik ben iedere dag bezig met projecten waarin maatschappelijk rendement centraal staat. Daarnaast vind ik het belangrijk altijd te blijven leren. Mijn leerproces ontstaat vanuit mijn nieuwsgierigheid. Ik leer door inspirerende voorbeelden en boeken, door andere mensen om mij heen, maar vooral door te experimenteren, aannames te toetsen en te ontdekken.’

Meer lezen:

Hoe je nieuwe vaardigheden aanleert in 8 stappen
Waarom integreren je veel verder brengt dan balanceren
Ken je je eigen missie ook?
Een persoonlijke missie die ertoe doet

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.