Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoek

Verbindend leiderschap is moedig leiderschap

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 3 minuten)

Wat hebben verbindend leiderschap en moedig leiderschap met elkaar te maken? Waarom zou je jezelf als leider kwetsbaar moeten opstellen en dicht bij jezelf moeten blijven? En waarom is het belangrijk om op een gelijkwaardige manier verbinding te maken?

In een interview voor de podcast ‘De Praktijk van Verbindend Leiden’ vertelt Susanne Schepers, concerndirecteur en waarnemend secretaris bij de Gemeente Roermond, wat moedig leiderschap voor haar betekent en waarom het tonen van moed in een leidinggevende functie zo belangrijk is.

In een politiek dynamische omgeving zoals de Gemeente Roermond, zijn stabiliteit en continuïteit twee belangrijke pijlers om jezelf staande te houden. Susanne wil zich daarom inzetten om intern de afstemming tussen de ambtelijke organisatie en bestuur goed te realiseren; de samenwerking aan te gaan en die verbinding te verstevigen. Hiervoor heeft ze een aantal interventies bedacht.

Mensen maken organisaties

In de organisatieontwikkeling die de Gemeente Roermond nu doormaakt staat de mens centraal. “Mensen maken organisaties”, zegt Susanne. Verbinding en samenwerking zijn belangrijk om vertrouwen te creëren bij medewerkers op verschillende niveaus. Het oppikken van signalen, hier gehoor aan geven en jezelf afvragen wat nodig is om meer in vertrouwen dan in wantrouwen te werken, zijn belangrijke aspecten in de zoektocht naar de behoefte van de medewerker.

Duidelijkheid

Mensen hebben sturing nodig in hun dagelijkse werk. Ze moeten weten wat de organisatie wil bereiken, wat de strategische visie is en welke koers nageleefd moet worden. Om dit te bereiken maakt Susanne verbinding met de mensen om haar heen op basis van gelijkwaardigheid. Haar tip: “wees heel duidelijk in die strategische visie en geef aan wat het plan voor komend jaar is, wat je wilt bereiken”.

Draagvlak creëren

Draagvlak creëren is de tweede tip van Susanne: “want als wij het al niet met elkaar eens zijn, hoe kunnen we het dan aan medewerkers uitleggen?”. Het helpt om dingen uit te leggen en het hoe en waarom toe te lichten. Susanne probeert te leiden, te sturen, maar wel altijd in verbinding. In verbinding betekent voor haar ook altijd participatief.

Kwetsbaar opstellen

De groei die Susanne in haar leiderschap heeft door kunnen maken is mede te danken aan het feit dat ze haar eigen moreel kompas heeft weten vast te houden. Ze durft zichzelf kwetsbaar op te stellen, het gesprek aan te gaan en te vragen naar de mening van een ander. Dat doet ze in al haar gesprekken, of dat nu met een bestuurder of met een medewerker is.

Gelijkwaardigheid

Susanne is van mening dat alle medewerkers in een organisatie dezelfde doelen nastreven. “Mensen zijn gelijkwaardig aan elkaar, ook al hebben ze misschien geen gelijke rol want die differentiatie is er altijd. Daar acteer je naar, daarin werk je samen met elkaar, maar als mens ben je gelijkwaardig”, zegt Susanne. Wanneer die gelijkwaardigheid er niet is, dan vindt Susanne dat hierover gepraat moet worden: “want ik ben niet meer mens dan jij”. Sommige mensen kun je niet veranderen, maar ook dan is het belangrijk dat je de dialoog blijft voeren.

Voorbeeldrol

Met blijven hangen in de oude situatie kom je niet altijd vooruit en het helpt je collega’s ook niet om verder vooruit te komen. Daarom probeert Susanne een vliegwieleffect te genereren en zelf ook veerkracht en flexibiliteit te laten zien. Ze neemt hierin een voorbeeldrol en wanneer het moeilijk wordt gaat ze moedig het gesprek aan. Het heeft immers geen zin om eigen aannames en veronderstellingen te doen.

Moedig gesprek

Dit soort gesprekken gaan mensen meestal liever uit de weg. Susanne niet. Zij beweegt juist naar dit soort gesprekken toe. Ze ontloopt moeilijke situaties niet maar gaat het gesprek op een gelijkwaardige manier aan. Daarbij zijn directheid en openheid belangrijk voor haar. De feiten worden op tafel gelegd, je geeft jezelf bloot. En dat vraagt om een flinke dosis moed maar zorgt wel dat je verder kom in de richting van de gestelde doelen.

De praktijk van verbindend leiden

Wil je het hele verhaal van Susanne horen? Luister dan naar de podcast of bekijk de YouTube video van het interview.

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.