Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Search

Eigen mening opzij: belangen afwegen door effectieve vragen te stellen

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 4 minuten)

Hoe ga jij als leider in een verandertraject om met verschillen in opvattingen? Bagatelliseer je het commentaar? Zie je het misschien als een verwijt dat je iets niet goed doet? Kortom, leg je die weerstand naast je neer? Of zie je het verschil in mening misschien als een kans?

Feit is dat iedereen een eigen mening heeft en dat is vaak op een stuk eigenbelang gestoeld. Dat is moeilijk te negeren. In een interview voor de podcast ‘De Praktijk van Verbindend Leiden’, vertelt Silvia Heijnen, eigenaar van Doon Communicatie, over haar uitgangspunt dat wanneer je elkaar kansen biedt en elkaar aanvult, je een meerwaarde kunt creëren. Silvia is er namelijk van overtuigd dat, als ieder vanuit zijn of haar talent een bijdrage levert aan de wereld, de wereld er mooier uit gaat zien.

Gesprek aangaan zorgt voor duidelijkheid en begrip

“Wanneer je die weerstand ziet als een kans om er samen beter van te worden, dan krijg je ineens een heel ander blikveld”, vertelt Silvia. Dat is voor een initiatiefnemer niet altijd gemakkelijk. Silvia’s ervaring leert dat wanneer je het gesprek aangaat met de betrokkenen en je het met elkaar over de bezwaren hebt, dat er dan meestal wel begrip ontstaat. “Als je het gesprek niet aangaat, dan blijf je die patstelling met elkaar zetten”, zegt Silvia. De ander moet dus ook zijn of haar eigen standpunt in kunnen brengen.

Daarbij hoef je jezelf niet volledig weg te cijferen, maar door begrip te tonen voor de ander en uit te leggen waarom bepaalde keuzes gemaakt worden of waarom iets op een bepaalde manier gaat, creëer je duidelijkheid en wederzijds begrip.

Bewust van eigen rol

Zo’n gesprek moet wel echt en oprecht zijn. Wanneer je het niet oprecht meent zal de ander dat voelen en dat werkt niet in je voordeel. Wees dus bewust van jouw eigen rol en hoe je die invult. Wanneer je aannames hebt voordat je de ander gesproken hebt, sta je eigenlijk niet meer voor het gesprek open.

Vaak is er in zo’n gesprek geen of nauwelijks ruimte voor onderhandelingen. Ook daar moet duidelijk over gecommuniceerd worden. Wellicht is er wel andere ruimte waar de betrokkenen wel over kunnen meedenken.

Er zijn zoveel verschillende belangen. Wezenlijke belangen afwegen is een hele zoektocht maar kan ook een boeiend samenspel zijn. Het is wel belangrijk dat dat op een respectvolle manier gebeurd. Inlevingsvermogen tonen en bewust zijn van de ander vormen een wezenlijke rol in het afwegen van belangen. “Je kan het best ergens niet mee eens zijn, maar de manier waarop je daar uiting aan geeft kan op een nette manier”, zegt Silvia.

Voorheen kon zij best nog wel eens drammen en proberen haar eigen gelijk door te duwen. Nu is Silvia zich daar heel bewust van en probeert ze uit te kijken voor het doen van aannames. Ook al denk je de oplossing te hebben, probeer deze dan los te laten en ga open het gesprek in, vertelt Silvia. Vaak komt er dan een heel andere oplossing uit die misschien wel beter is dan de aanname die je zelf had bedacht.

Van stellen naar vragen stellen

Eigenlijk verander je jouw aanpak van ‘stellen’ naar ‘vragen stellen’. Maak de ander deelgenoot van datgene wat je tegenkomt, stel vragen en geef elkaar de ruimte. Soms kost dat meer tijd, maar uiteindelijk zal het je in het proces wel verder brengen.

“Stel dat je merkt dat je wilt gaan stellen, pak even rust en kijk hoe je een vraag kunt herformuleren”, zegt Silvia. Dat is een kwestie van soms even tot tien tellen, maar vooral oefenen. “Ben gewoon continu nieuwsgierig, dat kan ook helpen in het vragen stellen”, ligt ze toe. Daarnaast is voorbereiding belangrijk. Bedenk voor jezelf waarom je het gesprek doet, wat je eruit wilt halen en hoeveel ruimte er überhaupt nog is. En wanneer je merkt dat je in een stellende positie dreigt te komen, doe dan een stap terug. “De eerste drie dingen die ik doe zijn alleen maar vragen stellen”, zegt Silvia.

Drie vragen stellen

De beste oefening en tevens haar praktische tip is volgens Silvia om het eerstvolgende gesprek te starten met het stellen van drie vragen. Op die manier kun je beginnen met oefenen en later de oefening verfijnen en verdiepen. Zo zal je steeds beter worden in het afwegen van verschillende belangen.

De praktijk van verbindend leiderschap

Wil je het hele verhaal van Silvia horen? Luister dan naar de podcast of bekijk de YouTube video van het interview.

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.