Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Search

Leiderschap vraagt om feedback organiseren

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 4 minuten)

Weet jij of je als leider wel op dezelfde golflengte zit als jouw medewerkers? Houd je voldoende rekening met de wensen van de medewerkers, dreig je misschien aansluiting te verliezen? Hoe kom je hier eigenlijk achter?

In een interview voor de podcast ‘De Praktijk van Verbindend Leiden’, vertelt Edith Jacobs, gemeentesecretaris en algemeen directeur bij de gemeente Cranendonck, over de bijzondere ontwikkeling die zij heeft doorgemaakt in haar opdracht om binnen de organisatie meer balans te brengen tussen zelforganisatie en sturing. Een ontwikkeling die gaat om luisteren, bespreken, aansluiting vinden, loslaten, een stap terug doen en feedback organiseren.

Patroon doorbreken

Een jaar of vijf geleden heeft de gemeente Cranendonck de (extreme) omslag gemaakt van een sterk hiërarchische organisatie naar volledige zelfsturing. In dit proces is de theorie weliswaar precies gevolgd, maar waar niet naar gekeken werd is het feit dat de medewerkers geen behoefte hadden aan een dergelijke verandering. Waar wel behoefte aan was, was meer autonomie. Edith is nu op zoek naar een nieuwe balans waarbij de autonomie wel behouden blijft, maar waarbij de medewerkers toch weer meer ondersteuning en sturing krijgen. Hierdoor wordt in feite meer duidelijkheid en nabijheid in de organisatie gebracht. Om het huidige patroon te doorbreken en een verandering op gang te brengen is de eerste stap letterlijk meer sturing organiseren.

Betrekken en bevragen

Want in het proces om de organisatie op weg te helpen, was zijzelf eigenlijk het grootste obstakel

Om dit te kunnen bereiken is Edith medewerkers op allerlei vlakken gaan betrekken en bevragen om haar analyse vorm te geven. Waar zij voorheen de neiging had om snel te bedenken hoe een traject eruit zou moeten zien, is haar analyse nu tot stand gekomen door mensen te bevragen: ‘waar heb je last van?’, ‘wat vind je dat moet blijven?’, ‘wat moet morgen ophouden?’, ‘hoe zou jij dit vormgeven?’. “Door zaken met elkaar te bespreken en te kijken naar welke alternatieven er zijn, zorg je ervoor dat iedereen bij die verandering betrokken is”, vertelt Edith. De weg die Edith is ingeslagen is een gezamenlijk pad: samen met de mensen, samen creëren, samen leren. Op basis daarvan kan Edith stap voor stap invulling geven aan de behoeften van de organisatie én de medewerkers, en dingen op een andere manier gaan realiseren.

Durven loslaten

De beweging die ze hierin als leider heeft gemaakt is om meer los te durven laten. “Ik heb vooral de beweging gemaakt om op enig moment juist stil te gaan staan en te gaan kijken wat er in mijn omgeving speelt”, zegt Edith. Want in het proces om een organisatie die aan het verdrinken was weer snel op weg te helpen, was zijzelf eigenlijk het grootste obstakel. Door pas op de plaats maken en met de mensen in gesprek gaan en vragen te stellen als ‘wat willen jullie, wat is er nodig en hoe zitten jullie er nu in?’, heeft Edith precies dát teruggekregen wat ze ergens wel voelde, maar in haar ratio nog niet helemaal verwerkt had: dat ze veel te snel vooruitliep en zelf invulling wilde geven aan wat zij dacht dat nodig was. Edith heeft in dit proces bewust een stap teruggezet. Ze is gaan resoneren met de medewerkers. Ze heeft haar eigen ideeën losgelaten en heeft samen met individuele medewerkers stappen gezet.

Leiden en verbinden

Natuurlijk moet het in de basis wel heel duidelijk zijn welke richting er opgegaan wordt en wat daarbij nodig is. In de grote lijn is ze daarin heel duidelijk en daarbinnen neemt ze de ruimte om dingen samen met de ander te doen en samen op te trekken. Het is in feite de combinatie van leiden en verbinden die Edith toepast in haar leiderschap.

Combinatie: naar jezelf luisteren en feedback organiseren

“Door met de flow mee te gaan kom je vaak tot veel meer”

Edith’s eerste praktische tip is: luister echt naar jezelf. Er zijn heel veel mensen die iets vinden en iedereen heeft zijn eigen belangen. Dat is prima, maar luister vooral naar wat je zelf ziet en hoort.
“Organiseer ook je eigen feedback”, luidt Edith’s tweede tip. De klankbordgroep die ze heeft opgericht heeft haar geholpen om op gezette tijden even iets te kunnen toetsen en soms zelfs een steuntje in de rug te krijgen. “Organiseer dat zelf, want het gebeurt niet vanzelf”, benadrukt Edith het belang van het organiseren van feedback. Voor Edith is het een combinatie: naar jezelf luisteren en feedback organiseren.

Met de flow mee

Edith probeert hierbij wel zoveel mogelijk bij zichzelf te blijven, want er zijn natuurlijk verschillende inzichten en meningen van anderen die beslissingen kunnen beïnvloeden. Dit doet Edith door zichzelf letterlijk fysiek en geestelijk de ruimte te geven en voorbij te laten komen wat er op dat moment speelt. Wat ze praktisch ook doet is resoneren. Edith is zelf graag heel goed voorbereid, wil het liefst op voorhand weten hoe gesprekken gaan verlopen. “Als je in staat bent om in het moment te komen, met de ander resoneert en luistert maakt het eigenlijk niet zo veel uit waar je uitkomt”, zegt Edith. “Door met de flow mee te gaan kom je vaak tot veel meer”, besluit ze.

De praktijk van verbindend leiden

Wil je het hele verhaal van Edith horen? Luister dan naar de podcast of bekijk de YouTube video van het interview.

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.