Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Een signaal waaraan je team focus herkent (en het ligt voor het oprapen)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
(Leestijd 2 minuten)

De team focus kun je vaak gemakkelijk herkennen aan de hand van de gesprekken die het team met elkaar voert. Wat in de gebruikelijke vergaderingen gebeurt, is geen toeval. Wat dáár aandacht krijgt, zegt iets over de focus van het team. Er zijn allerlei analyse instrumenten beschikbaar om een beeld te krijgen van de focus van een team. Je kunt echter ook gewoon luisteren en kijken. Wat je dan hoort en ziet, zegt vaak veel over de team focus.

In mijn tijd bij Radar bezocht ik het teamoverleg van activiteitencentrum Bemelergrubbe, waar de medewerkers senioren ondersteunen in hun dagbesteding. Op papier is het een dream team. Een gemiddelde tevredenheid van cliënten, wettelijke vertegenwoordigers, medewerkers en vrijwilligers van ruim een 8, een ziekteverzuim van 0,21%. Alle actieplannen van cliënten zijn goedgekeurd en alle meldingen van incidenten en klachten afgehandeld. De gezonde exploitatie verloopt volgens plan.

‘Waarover praten zij?’, zo vraag ik me af.

Dan is er plots een tempowisseling, ineens is er tijd…, alle tijd.

In een sneltreinvaart komen enkele organisatorische kwesties aan de orde. Het toneel op locatie bleek een geweldig succes, de voorbereiding voor het bowlen ligt op koers en er is goed nieuws over de jeu de boulesbaan; die gaat er nu echt komen. Dan is er plots een tempowisseling, ineens is er tijd…, alle tijd.

Team focus van een dream team

Drie cliënten staan vandaag op de agenda. Van elke van deze cliënten meldt de persoonlijk begeleider de vaste begeleidingsafspraken. Met elkaar bespreken ze de actualiteit en geven elkaar tips: “Wanneer hij moppert, kun je hem het beste direct aanspreken. Na het eten gaat hij graag op het bankje zitten, dan heeft hij even een rustmoment. Hij vindt het geweldig wanneer je dan even naast hem gaat zitten.” En: “Let op! Hij zegt niet altijd rechtstreeks wat hij bedoelt, je moet echt doorvragen.”

Kenmerk van een dream team

Misschien is dit wel zo’n typisch kenmerk van een dream team, dat je je aandacht weet te focussen op dat wat het allerbelangrijkste is. Organisatorische kwesties handel je dan snel en efficiënt af, zodat je daarna alle tijd hebt voor dat wat je het allerbelangrijkste vindt.

Wat jezelf kunt doen

Wat zie je en hoor je als je naar de gesprekken van je eigen team kijkt? Wat lijkt  de team focus te zijn? Is dat ook de focus die je wilt?

Zo krijg je al snel een beeld en weet je of je aan de slag moet om je aandacht te verleggen.

Wat je verder kunt doen

Ken je collega’s voor wie dit artikel heel bruikbaar zou kunnen zijn? Stuur hen dan een link van dit artikel door.

Lees ook

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met mijn praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1000 bestuurders, managers en teamleiders gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.