Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Search

Tips voor nu 15: Focus op interactie (en ga niet overtuigen)

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd < 1 minuut)

Mijn inleiding bij de Lion’s Club verloopt lekker soepel. De leden van de club zitten in een carré. Ik vertel hoe verbindend leiderschap mijn inspiratiebron is bij Radar, waar ik toen als bestuurder werkzaam was.

Door een wesp gestoken

Ineens komt er die vraag ergens rechtsachter vanuit de groep. ‘Mijn complimenten voor je verhaal’, zo begint de vragensteller, ‘maar als het financieel slecht gaat, dan moet je toch zeker uit een ander vaatje tappen?’
Als door een wesp gestoken vervolg ik mijn verhaal. Ik maak duidelijk dat Radar juist toen in financiële problemen zat en hoe we juist vanuit verbinding stappen hebben weten te maken.

Overtuigen

Door zo te handelen verlies ik ter plekke direct de verbinding met de vragensteller. In plaats van te gaan overtuigen, had ik eenvoudigweg zelf vragen kunnen stellen. Wie weet tot welk mooi gesprek we gekomen waren. Ik heb niets van hem geleerd en waarschijnlijk heb ik hem ook niet bereikt…

Wat jezelf kunt doen

Het is een wijze les, die jezelf zo in je eigen werk kunt toepassen. Voel je de neiging om te gaan overtuigen? Bedenk dan dat je dan al snel de ander kunt verliezen. Je bereikt precies het tegenovergestelde. Het alternatief is heel eenvoudig: stel een vraag, verken wat er speelt en ga het gesprek aan.

Lees ook

Wat je moet weten over de twee leiderschapsstijlen

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.