Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoeken

Over

Ga er maar aan staan. Je wilt een beweging met je medewerkers creëren terwijl tegelijkertijd de dynamiek en onzekerheid alleen maar toenemen. Je realiseert je dat je meer eigenaarschap, een grotere veerkracht en betere samenwerking niet top-down kunt opleggen. Je weet dat medewerkers zich echt gehoord en gezien willen voelen.

 

Hoe doe je dat zonder dat je de gezamenlijke opdracht uit het oog verliest?

 • Moet je meebewegen of grenzen stellen?
 • Moet je richting geven of ruimte geven?
 • Moet je structuur bieden of aandacht geven?

Ik ben Frans Wilms, oprichter van Opleidingen in Verbindend Leiderschap. In 2004 was ik burgemeester, en liep ik net als jij tegen deze vragen aan. Vanuit de opleiding Executive Change Management kreeg ik de opdracht om mijn dagelijkse gesprekken te monitoren en er daarna op te reflecteren. Die reflectie voelde als een ijskoude douche.

Het maakte me klip en klaar helder dat ik helemaal geen goed voorbeeld was. De uitkomsten van mijn gesprekken waren namelijk geheel in overeenstemming met datgene wat ik van tevoren al bedacht had.

Portret Frans

Als je weet dat je het anders wil

Maar ik wilde juist de mensen om me heen in positie brengen. Alleen zo kan ik hen de gelegenheid geven om hun professionaliteit in te zetten en die gaandeweg steeds verder te ontwikkelen. Maar in plaats daarvan controleerde ik wat er in gesprekken gebeurde en zette ze naar mijn hand.

Hoe verbindend ben ik dan eigenlijk?

Vanaf dat moment ben ik bewust onbekwaam.
Ik wíl wel vanuit verbinding leiden, maar kan dat nog niet.

 

Mijn ontdekking

Ik rondde de opleidingen Master Change Management (MCM) en Mediation af. Ik groeide van afdelingshoofd naar manager, directeur, burgemeester en bestuurder. De opleidingen gaven me kennis en expertise over gesprekstechnieken en theoretische uiteenzettingen.

 

Toch was ik er toen nog niet

Daardoor begreep ik heel goed wat nodig is, maar daarmee was het nog geen dagelijks praktijk voor me. Ik leerde dat ik er heel veel over zou kunnen praten of lezen, maar dat er één ding is dat echt verschil maakt… oefenen.

 

Oefenen, oefenen, oefenen

Net zoals ik vroeger als sportleraar geleerd heb, begin ik stap voor stap te trainen. Ik oefen om vanuit verbinding te leiden. Het is een prachtige trektocht. Een tocht met vallen en opstaan, waarin ik vaak in één van mijn valkuilen stap die me verhinderen om echt ‘aan’ te staan voor de mensen om me heen. Tegelijkertijd geniet ik ervan als het me steeds vaker lukt om vanuit verbinding te komen tot uitkomsten die ik van tevoren niet had kunnen bedenken.

Dan moet je…

 • meebewegen én grenzen stellen
 • richting geven én ruimte geven
 • structuur bieden én aandacht geven

Je kiest dus niet voor één van deze twee uitersten, maar geeft steeds passende aandacht aan beide. En dat doe je met verbindend leiderschap.

Welke voordelen heeft verbindend leiderschap? Lees verder onder het kader.

CV Frans Wilms

Lid RvT Pergamijn 2019-heden
Oprichter, trainer, coach Leiderschapsdomeinen 2018-heden
Bestuurder Radar 2009-2018
Burgemeester gemeente Maasgouw 2007-2009
Diverse toezichthoudende functies bij Stichting Basissport Limburg, VVV Noord- en Midden Limburg, RIAGG Maastricht, Regionale Ambulance Voorziening Noord-Limburg, Symbiose 2002-2015
Burgemeester gemeente Maasbracht 2002-2007
Directeur sector Maatschappelijke Diensten gemeente Venray 2000-2002
Directeur Sportfondsen Landgraaf BV/ Sportstichting Landgraaf 1991-1999
Diverse functies Sportservice Limburg/ Sportraad Limburg, waaronder afdelingshoofd en adjunct directeur 1980-1991
Masterclasses (6) Succesvol veranderen (IGOM) 2015
Masterclasses (3) Transformatie Sociale Domein (Rijnlands organiseren) 2014
Leergang Leiderschap in Sociale Domein (UM) 2014
Workshops verbindend leiderschap (Coöperatie Verbindend Leiden) 2008-2014
Mediator 2007
Master of Change Management, MCM (SIOO) 2004
Financieel Economisch Overheidsbeleid (OU) 1993
Hoger management voor non-profit organisaties (ISW) 1989
M.O. Leraar Lichamelijke oefening 1980
Gymnasium b 1974

Het mooie van verbindend leiderschap

Bij verbindend leiderschap realiseer je je dat iedereen ertoe doet. Je neemt iedere bijdrage serieus. Je zorgt dat de belangen en behoeftes van alle betrokkenen op tafel komen. Je voegt je eigen belangen en behoeftes toe. Van daaruit kijk je naar wat zich aandient en creëert meerwaarde, waarbij je ieders inbreng mee overweegt. Je krijgt uitkomsten die jezelf op voorhand niet had kunnen bedenken.

 

De voordelen van verbindend leiderschap

 • Je geeft leiding vanuit vertrouwen, rust en ontspanning.
 • Je bent een inspirerend voorbeeld voor de mensen om je heen.
 • Je creëert een beweging waarin medewerkers eigenaarschap voelen en echt samenwerken.

 

Zo gaat het er dan uitzien

Je verwacht van medewerkers dat ze in al hun ontmoetingen met hun klanten meerwaarde creëren. Je laat zelf zien hoe je dat doet in al je interacties met je medewerkers. Ze gaan je ervaren als een inspirerend voorbeeld. Ze gaan je voorbeeld volgen. Zo ontstaat – eerst nog heel klein, daarna steeds groter – een sneeuwbaleffect. Er ontstaat een cultuur waarin het vanzelfsprekend is om ieders belangen en behoeftes te waarderen en samen meerwaarde te creëren.

 

Opleiding Verbindend Leiderschap

Over mijn eigen ervaringen schreef ik het boek ‘Groeien in leiderschap, begin bij jezelf en doe het samen’.
Daarna ontwikkelde ik de opleiding Verbindend Leiderschap. De opleiding die ik destijds zelf zo graag gevolgd zou hebben.
Ik begeleid, train en coach bestuurders, directeuren en managers in verbindend leiderschap, zodat ze zonder stress de beweging creëren die ze beogen.

Deze opleiding vormt daarin de rode draad.

 

Het is een opleiding waarin…

 • je persoonlijke leiderschaps-uitdaging centraal staat.
 • je oefent in je eigen werk
 • je voor elkaar een bron van inspiratie bent.

 

Het is een opleiding die…

 • het beste van alle andere leiderschapsopleidingen verbindt
 • je echt helpt om je verbindend leiderschap eigen te maken
 • zorgt dat je zonder stress de beweging creëert die je beoogt.

Het werkt door naar de hele organisatie

Ik vind het prachtig om te zien wat leidinggevenden voor elkaar krijgen tijdens en na de opleiding. hoe ze ervoor zorgen dat hun team steeds meer eigenaar wordt van hun eigen proces. Hoe medewerkers hun talent inzetten en dus met meer plezier hun werk doen. Maar vooral ook hoe deze passie doorwerkt naar hun klanten, cliënten, patiënten, leerlingen of studenten.

 

Mijn ambitie

Het is mijn ambitie om van verbindend leiderschap de hoofdstroom te maken in Nederland. Het is dé manier om te midden van toenemende dynamiek en onzekerheid te zorgen dat ieders expertise en ervaring echt tot z’n recht komt. Zo creëren we met succes een beweging, waarin medewerkers met plezier, veerkracht en eigenaarschap steeds beter en steeds vaker samen meerwaarde creëren.

 

Frans Wilms in gesprek met Mirtel Gommans

In dit gesprek geeft Frans zijn visie op leiderschap: ‘Iedereen weet wel dat die bal het doel in moet, maar daadwerkelijk scoren in een wedstrijd met een geduchte tegenstander, lukt pas wanneer je heel veel geoefend hebt.’
Bekijk (of beluister) de video hieronder.

 

Lees hier hoe ik me verbindend leiderschap eigen maakte

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.