Leiderschapsdomeinen I Vanuit verbinding leiden I Leren in je praktijk van alledag

Over mij

Wat was ik apetrots toen ik op mijn 16e leiding mocht gaan geven aan de pupillen bij mijn voetbalclub in Maasbracht. Hoe zou ik zó kunnen trainen en coachen dat de spelers in het veld het beste van zichzelf zouden kunnen geven? Dat was voor mij de cruciale vraag. 

In de loop van de tijd heb ik tal van functies gehad, maar die vraag is nooit bij me weggegaan. Ik was directeur van de Sportstichting Landgraaf, directeur van de sector maatschappelijke diensten van de gemeente Venray, burgemeester in Maasbracht en Maasgouw, bestuurder bij Radar in Zuid-Limburg. In elke functie kwam die vraag weer terug.  

Hoe kan ik zo leiding geven, dat de medewerkers het beste van zichzelf kunnen geven? 

Na mijn opleidingen tot voetbaltrainer en gymnastiekleraar volgde ik verschillende managementopleidingen. Bij mij viel het kwartje tijdens een studiereis in Zuid-Afrika. Bij een bezoek aan de Mountain of hope in de township Soweto in Johannesburg kreeg ik een indringende boodschap mee. 

Waar je of bent of staat, wie je ook bent, heb echt aandacht voor de mensen om je heen.  

Ik keek in de spiegel en zag dat ik dat vaak juist niet deed. In mijn passie om het inhoudelijk goed te doen, vergeet ik zo vaak echt aan te sluiten bij de mensen om me heen. Met enthousiasme kom ik zelf met oplossingen en met passie weet ik mensen te overtuigen van wat er volgens mij moet gebeuren. 

Daardoor konden medewerkers wel het beste van zichzelf geven, maar alléén zolang dat in mijn straatje paste. Daar kwam ik gaandeweg achter. Ik wilde wel de professionaliteit van medewerkers inzetten, maar in de praktijk van alledag deed ik iets anders. 

Dat was een koude douche. 

Vanaf dat moment ben ik het anders gaan doen. Minder vanuit beheersing en controle en meer vanuit verbinding en presentie. Dat ging (en gaat!) met vallen en opstaan. Ik ontdekte dat ik echt verder kwam vanaf het moment dat ik in mijn eigen werk methodisch ging oefenen. Mijn ervaringen verdiepte ik met theorieën. Ik schreef er een boek over met praktische tips. Vervolgens maakte ik een voorloper van de huidige opleiding ‘Persoonlijk leiderschap bij toenemende complexiteit’. Ik merkte hoe zeer mijn ervaringen ook aan collega-leiders een boost geeft. Het bracht me tot het formuleren van de negen transformaties en tot het inzicht dat de toenemende complexiteit als vanzelfsprekend maakt dat je als leidinggevende anders moet kijken, denken en doen.  

Ik vind het super dat ik na al die jaren weer terug ben hoe ik begonnen ben, als trainer en coach. En dat die basisvraag van toen nog altijd de kern van mijn missie vormt. Namelijk leiders helpen het beste van zichzelf te geven, zodat medewerkers het beste van zichzelf kunnen geven.  

Frans