Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoeken

Post-Opleiding Verbindend Leiderschap

De Post-Opleiding Verbindend Leiderschap is een opleidingsprogramma voor verbindende leiders die nog meer vanuit verbinding willen leiden.

Wat vraagt deze tijd juist nu van jou als leider?

Meer dan ooit gaat leiderschap niet alleen over anderen, maar bovenal over jezelf. Je bent bezig met een beweging waarbij je de bedoeling van je organisatie nog meer centraal zet. Een beweging waarbij mensen op de eerste plaats komen en systemen ondersteunend zijn. De complexiteit van je opdracht is echter de laatste jaren alleen maar toegenomen en je realiseert je dat je die opdracht niet langer kunt waarmaken met de oude manier van leidinggeven.

 

Top-down werkt niet meer

Dat vraagt om te stoppen met een top-down oriëntatie en ruimte te creëren voor meer eigenaarschap en betere samenwerking. Je zoekt naar een juiste balans tussen sturen en loslaten. Stuur je teveel, dan groeit er geen eigenaarschap. Laat je teveel los, dan ontbreekt focus. Je merkt dat je met opleggen en overtuigen juist het tegenovergestelde bereikt. Hoe wordt de beweging iets van de medewerkers zelf?

 

Dit merk je bij jezelf

Tegelijkertijd ben jij verantwoordelijk en heb je rekenschap af te leggen naar een veelheid aan stakeholders. De druk is hoog, tijd beperkt, er is veel focus op de korte termijn, op alles ‘im griff’ te hebben. Voor je het weet zit je in de overlevingsstand: je gaat jezelf verdedigen, de ander overtuigen, nog harder werken of spreadsheet-management toepassen.

Hoe houd je koers, terwijl de omgeving vraagt om top-down acties?

Loslaten en ruimte geven is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn dus ook kaders en randvoorwaarden nodig. Maar hoe voorkom je dat die als een top-down actie ervaren worden, waardoor eigenaarschap en onderlinge samenwerking eerder af- dan toenemen?

Misschien zijn dit dilemma’s, waarin je je dan herkent:

 • Hoe kan ik de kracht van de mensen om me heen versterken en tegelijkertijd als organisatie in control zijn?
 • Hoe kan ik loslaten én tegelijkertijd sturen?
 • Hoe stimuleer ik teamsamenwerking, terwijl tegelijkertijd ieder zijn eigen verantwoordelijkheid als vanzelfsprekend oppakt?
 • Hoe kan ik recht doen aan de opvatting van alle betrokkenen zonder dat mijn eigen mening ondersneeuwt?
 • Hoe dien ik het grote maatschappelijk belang én tegelijkertijd het belang van mijn organisatie?
 • Hoe kan ik mijn stevige verantwoordelijkheid waarmaken met meer ontspanning en rust?

Dan ben je hier op de juiste plek!

Is deze opleiding passend voor jou?

Voor wie is de Post-Opleiding?

De Post-Opleiding is bestemd voor verbindende leiders, die nog meer vanuit verbinding willen leiden. Je hebt ofwel de opleiding Verbindend Leiderschap {Hyperlink} gevolgd, of je hebt je het gedachtegoed van verbindend leiderschap op een andere manier eigen gemaakt.

Waarom volg je de Post-Opleiding van Leiderschapsdomeinen?

Eén ding is duidelijk: je kunt nog zoveel lezen en praten over diëten, je valt er niet van af. Zo is het ook bij leiderschap. Uiteindelijk maak je verschil door in je praktijk van alledag actie te ondernemen. En juist dat ga je in deze Post-Opleiding doen. Daarmee is deze opleiding zó veel anders dan andere opleidingen op het gebied van leiderschap. Want het merendeel van de opleidingen richt zich vooral op bewustwording. Dat is natuurlijk op zichzelf heel waardevol, maar wil je echt verandering bewerkstelligen, dan moet je in je eigen praktijk simpelweg iets anders doen dan je altijd gedaan hebt.


Je persoonlijke opdracht staat centraal

De Post-Opleiding draait om jouw persoonlijke opdracht die je naar een hoger niveau gaat tillen.
Je leert dat op zo’n manier te doen dat alle obstakels die je momenteel ervaart verdampen. Je benadert deze opdracht vanuit verbindend leiderschap. En dat zorgt ervoor dat er nog een tweede opbrengst binnen handbereik komt. Je realiseert niet alleen je persoonlijke opdracht, maar je ontwikkelt je ook verder in je persoonlijke leiderschap. Je leert om vanuit rust en ontspanning beweging te creëren. Je hebt een weg gevonden, waarmee je ook toekomstige opdrachten met enthousiasme kunt aanvliegen

Dit is dan je perspectief

Medewerkers zoeken actief collega’s op, werken samen en tonen eigenaarschap. Dankzij voortdurende monitoring en feedback is er een focus op persoonlijke groei en groeit de organisatie als geheel. Gesprekken zijn open en dubbele agenda’s zijn van tafel. Ieder levert vanuit zijn rol een unieke belangrijke bijdrage.

 • Je laat los én staat aan het stuur.
 • Je doet recht aan de mening van anderen én aan die van jezelf.
 • Je dient het grote gemeenschappelijke belang én het belang van je organisatie.

In cruciale momenten weet je vanuit ontspanning en rust te reageren. Je bent veerkrachtig en gaat gemakkelijk om met tegenslag. Je geniet omdat je voelt dat je van toegevoegde waarde bent voor de mensen om je heen.

 

Kijk eens naar deze vijf vragen:

 • Ben je al op weg om meer vanuit verbinding te leiden?
 • Wil je gericht werken aan je eigen persoonlijke uitdaging(en) van dit moment?
 • Wil je vanuit meer rust en ontspanning een beweging in je organisatie creëren?
 • Wil je leren van collega-deelnemers en tegelijkertijd voor hen tot steun zijn?
 • Wil je gebruik maken van concrete handvatten om steeds beter om te kunnen gaan met de toenemende complexiteit?

Als je deze vragen met een volmondig ‘ja’ kunt beantwoorden, dan ben je klaar voor de Post-Opleiding.

De Post-Opleiding in het kort

Post-Opleiding Verbindend LeiderschapRealiseer in één jaar je persoonlijke opdracht met verbindend Leiderschap.
Voor wie:Voor bestuurders, directeuren en managers die hun weerbarstige persoonlijke opdracht naar een hoger niveau willen tillen.
Dit ga je leren:Je wilt een beweging creëren en zo je team/organisatie naar een hoger niveau brengen, maar er speelt veel dat tegelijkertijd je aandacht vraagt. Daarom leer je hoe je focus aanbrengt door consistent en methodisch je persoonlijke opdracht naar een hoger niveau te tillen.
Hoe?Informeel leren: 10% instructie, 20% samen leren, 70% oefenen (gewoon tijdens je werk)
Wanneer starten?1 oktober 2024
Online / offline?Je volgt de masterclasses, groepscoaching, reflectiegesprekken met je coach en je buddy online. Tijdens het jaar zijn er drie live inspiratiebijeenkomsten.
Prijs3250 euro (btw niet van toepassing).

 

Dit is wat anderen zeggen

Hoe ziet de Post-Opleiding Verbindend Leiderschap eruit?

In oktober 2024 start de 10e editie van de Post-Opleiding. Ruim zestig deelnemers namen al deel aan eerdere edities, waarvan een groot aantal al meerdere jaren werkt aan de groei van hun leiderschap.

Over je persoonlijke opdracht

Aan het begin van het programma concretiseer je je persoonlijke opdracht. Normaal gesproken valt deze opdracht in één van deze vijf categorieën:

 • Persoonlijk leiderschap
 • Coachen als leidinggevende
 • Teamontwikkeling
 • Organisatieverandering
 • Samenwerking met partners

Afstuderen

De categorie waar jouw opdracht in valt is jouw afstudeerspecialisatie. Na een jaar studeer je op deze specialisatie af en haal je je certificaat. 

 

Hoe pakken we dit aan?

Verkennen persoonlijke opdracht
Je persoonlijke opdracht loopt als een rode draad door de Post-Opleiding. Al tijdens je intakegesprek verkennen we je persoonlijke opdracht. Bij de start van de Post-Opleiding concretiseer je die verder, waarna je aan de slag gaat. Elke maand heb je een vast moment van reflectie in de vorm van een groepscoaching onder leiding van één van de docenten/coaches van de opleiding. Je bent dan in je vaste groep van 4-6 collega-deelnemers die een vergelijkbare opdracht hebben. Je tilt je persoonlijke opdracht volgens een methodische opbouw naar een hoger niveau.

Buddy & coach
Daarnaast heb je een collega-deelnemer als buddy, waarmee je elkaars vraagstuk verdiept. Verder heb je zowel in het najaar als in het voorjaar een persoonlijk reflectiegesprek met je docent/coach. 

Masterclasses
Ondertussen inspireren we je maandelijks met een live-masterclass over een inhoudelijk thema. We zorgen altijd voor een praktische quickscan, die je makkelijk meeneemt in de praktijk van alledag. Zo kun je het geleerde direct inzetten voor je persoonlijke opdracht.

 

Masterclasses en inspiratiebijeenkomsten

Je volgt online Masterclasses die bij jouw persoonlijke opdracht passen. Deze staat steeds voor je beschikking. Deze Masterclasses staan al voor je klaar:

 • Psychologische veiligheid, wat je zelf kunt doen
 • Verbindend communiceren als de ander niet wil
 • Coachen als leidinggevende
 • Hoe je van je team een TOPTEAM maakt
 • Hoe je organisatieverandering realiseert in complexe situaties.

Gedurende het jaar organiseren we drie inspiratiebijeenkomsten, waarop we fysiek een dagdeel bij elkaar komen. Op deze momenten kun je je specialisatie behalen en/of word je geïnspireerd door collega-deelnemers die dat (ook) doen.

Wat is het resultaat van de Post-Opleiding?

Je leerresultaat

Het resultaat is dat je meer tijd krijgt voor je strategische opgaven, dat je een bron van inspiratie bent voor de mensen om je heen en dat je je werk vanuit meer rust en ontspanning doet. Je gedijt steeds beter te midden van toenemende complexiteit, je geeft effectief leiding aan de beweging die je met je team (organisatie) wilt maken en je bent steeds meer een inspirerend voorbeeld voor anderen.

Nieuwe patronen zijn steeds meer automatisme voor je. Je maakt je steeds meer praktische interventies eigen waardoor je steeds gemakkelijker, ook in lastige situaties, vanuit verbinding patronen doorbreekt. Je bent in staat om anderen op weg te helpen in hun eigen ontdekkingstocht om patronen te doorbreken vanuit verbinding. Je bent als een coach voor hen.

Je harde resultaat

 • Je realiseert je persoonlijke opdracht.
 • Je ontvangt een certificaat omdat je één van de specialisaties van de Post-Opleiding Verbindend Leiderschap hebt behaald.
 • Je voegt de specialisatie toe aan je CV.
 • Je netwerk is uitgebreid met collega’s met opdrachten die vergelijkbaar zijn met die van jezelf.
 • Je hebt geïnvesteerd in jezelf én in je organisatie.

Wat is je investering voor de Post-Opleiding?

Je investering bedraagt 3250 euro. Het is gebruikelijk dat je werkgever deze investering op zich neemt. Je maakt immers niet alleen een groei door in verbindend leiderschap, maar gaat gericht aan de slag om je persoonlijke opdracht binnen je werk te realiseren. Hiervan profiteert je werkgever direct. Je kunt de brochure en de data van het opleidingsprogramma hieronder direct inzien:

Veelgestelde vragen

Het programma is gewaardeerd op 55 PE-punten. Dat betekent dus dat de inschatting is dat je op jaarbasis 55 contacturen hebt. Hoeveel uren je er in je eigen praktijk aan besteed is helemaal aan jou.

Het mooie van het programma is dat je – op de live bijeenkomsten na – er de deur niet voor uit hoeft. Dus geen reistijd en geen dagdelen weg van je werkplek. We laten ons helpen door de digitale tools die voor het oprapen liggen.
Zo past dit programma prachtig in je drukke agenda. Sterker nog: het programma helpt je slimmer en beter je energie te richten, waardoor je juist energie vrijmaakt voor wat écht belangrijk is.

We zien dat deelnemers die dagelijks met hun persoonlijke opdracht bezig zijn, de mooiste resultaten boeken. En het bijzondere is: dat kost je geen extra tijd. Je acties zijn immers steeds afgestemd op jouw persoonlijke opdracht. Daardoor kost het je geen tijd, maar levert het je tijd op. De opleiding helpt je om focus te houden en daardoor effectief en efficiënt vooruitgang te boeken tijdens je praktijk van alledag.

Deelnemers uit de opleidingen kwamen onder meer uit deze organisaties en bedrijven: