Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoek

Verkennen van verandering

Patronen doorbreken vanuit verbinding

In deze training ga je weerbarstige patronen verkennen. Je gaat op zoek naar wat er echt aan de hand is. Je analyseert aan de hand van een venster wat de focus is van je organisatie en hoe je signalen daarvan terugziet bij je teams, in gesprekken en bij jezelf. Dat vraagt om anders kijken en denken. Je doorziet de patronen in je organisatie en in je team(s). Cruciaal is de vraag wat je zélf anders kunt doen en hoe je zelf de sleutel tot de verandering kunt zijn die je wilt bereiken.

Resultaat 
Je hebt een nieuw perspectief ter beschikking dat je kunt gebruiken om weerbarstige patronen te doorbreken. Je weet nu waar je kunt beginnen. Je kunt aan de slag om zelf de sleutel tot verandering te zijn.

Zelf niet verbindend
Ruim vijftien jaar geleden keek ik – in het kader van een studie – terug op gesprekken die ik gedurende enkele dagen gevoerd had. Ik was toen burgemeester in Maasbracht. Toen ik begreep wat ik deed, viel ik bijna van mijn stoel. Ik bleek helemaal niet zo verbindend te zijn als ik dacht.

De uitkomst van mijn gesprekken kwam vrijwel steeds overeen met datgene wat ik van tevoren bedacht had dat een goed resultaat zou zijn.
Dat was echter niet wat ik wilde!

Hoe serieus had ik de inbreng van mijn gesprekspartners eigenlijk genomen, als niets van hun inbreng in de uitkomst te herkennen was?

Ik wilde een voorbeeld zijn voor wethouders en medewerkers en hen stimuleren om juist de energie en inbreng van inwoners echt serieus te nemen. Als ikzelf in gesprekken met hen dat niet eens deed, hoe kon ik dan verwachten dat ze het zelf wel zouden doen in ontmoetingen met inwoners?

Bewust onbekwaam 
Dat is het moment dat bij mij het roer omgaat. Ik ben me bewust van mijn onbekwaamheid en ik ga oefenen om meer vanuit verbinding te leiden. Ik word burgemeester van Maasgouw en daarna bestuurder van Radar, een zorginstelling in Zuid-Limburg. Het blijken prachtige plekken om stappen te zetten om steeds meer en steeds beter vanuit verbinding te leiden.

Over mijn leerervaringen schrijf ik het boek ‘Groeien in Leiderschap’

Vervolgens heb ik een opleiding gemaakt.

Een opleiding die ikzelf ruim vijftien jaar geleden eigenlijk graag had willen volgen. Een opleiding die er nog niet was. Een opleiding die echt op de praktijk van alledag gericht is, zodat je er direct iets aan hebt.

Vijfde editie van de opleiding
Inmiddels zijn ruim zestig leidinggevenden opgeleid en is de opleiding in zijn vijfde editie. Elke nieuwe editie heb ik aan de opleiding gewerkt om te zorgen dat je je als deelnemer nog beter gesteund weet en voelt.

De opleiding bestaat uit twee trainingen.

VERKENNEN VAN VERANDERING

De training verkennen van verandering, waarin je patronen in je organisatie, in je team en bij jezelf gaat doorzien en voor jou helder is wat je te doen staat.

EFFECTUEREN VAN VERANDERING

De training effectueren van verandering, waarin je nieuwe patronen leert, impact maakt in al je interacties en de leider wordt die je wilt zijn.

In samenwerking met Universiteit Maastricht
Ik vind het prachtig dat ik de opleiding nu samen met de Universiteit Maastricht mag verzorgen. Daarmee realiseren we nog meer impact door nog meer leidinggevenden – zoals jij – verder op weg te helpen om meer vanuit verbinding te leiden. Om zo patronen te doorbreken en succesvol veranderingen te realiseren, waarmee je groei creëert van je organisatie, van je medewerkers en van jezelf.

Je vindt hier alle informatie over de trainingen:

Ik zie je graag straks terug in de opleiding!

Met hartelijke groet,

Frans Wilms 

Frans Wilms