Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoek

Praktische handvatten voor effectief leiderschap in complexe situaties en onzekerheid

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 3 minuten)

Wat doe je als je de grip op een situatie dreigt te verliezen? Hoe ga jij om met grote onzekerheden of complexe situaties?

We komen vroeg of laat allemaal wel eens in een situatie waarin we te maken krijgen met complexe vraagstukken. Dat kan in ons werk zijn, maar net zo goed in ons privéleven. Bas Thomissen, opgave manager bij de Gemeente Roermond, is zo’n persoon die de laatste jaren nogal wat complexe noodsituaties of zich af heeft zien komen. In een interview voor de podcast ‘De Praktijk van Verbindend Leiden’, vertelt Bas hoe hij omgaat met de uitdagingen die hij dagelijks tegenkomt.

Samen doen

Ik vraag dan andere partijen om over die uitdaging met me mee te denken in plaats van te denken dat het alleen mijn probleem is.

Wanneer het aankomt op complexe situaties, vliegt Bas deze het liefst op een integrale manier aan. Hij is niet degene die bepaalt wat een ander moet gaan doen en vervolgens gaat overtuigen of onderhandelen wat eruit te halen valt. Liever neemt hij samen de verantwoordelijkheid voor het probleem of vraagstuk en geeft hij er samen uitvoering aan. “Ieder vanuit zijn eigen rol”, zegt Bas. “Er samen over nadenken, dat verrast”.

Voorheen zou hij sneller hebben gedacht dat de opgave zijn probleem was, dat hij met een oplossing moest komen en deze vervolgens moest voorstellen of misschien wel opleggen aan de andere betrokkenen. Tegenwoordig ziet Bas de opgaves die op zijn pad komen meer als een uitdaging en vraagt hij andere partijen om over die uitdaging met hem mee te denken.

Terug naar de basis en keuzes maken

Soms is het moeilijk om dingen te sturen, en soms valt er zelfs helemaal niet te sturen. Toch kun je vaak al een kleine invloed uitoefenen, vooral bij hetgeen je zelf doet. Dat begint volgens Bas bij de basis: waar doe je iets voor? Bas heeft geleerd om keuzes te maken. Keuzes in hetgeen hij wel of niet doet, daarbij te kijken waar alle betrokken partijen het beste in zijn…

Acceptatie

Controle uit handen geven van hoe hij denkt dat dingen moeten gaan vindt Bas soms moeilijk. Zeker wanneer er dingen niet gaan zoals hij graag zou willen, heeft hij soms de neiging om geïrriteerd te raken. Gelukkig beseft Bas maar al te goed dat dat eigenlijk helemaal geen zin heeft. De enige die echt last van zijn irritaties heeft is hijzelf. Toch negeert hij zijn boosheid niet volledig. Hij probeert er alleen niet te veel energie in te steken en alleen op de juiste momenten en op de juiste plekken er iets van te zeggen.

Vier praktische handvatten

Denk kort vooruit. Vergeet niet het grotere plaatje, maar denk wel wat op dit moment nodig is.

Wanneer je te maken krijgt met een complexe situatie, begin je toe te werken naar een uitkomst. Soms heb je een idee waar die uitkomst ongeveer ligt, soms helemaal niet. Maar je gaat aan de slag en komt stapje voor stapje dichter bij de uitkomst. Om toch wat structuur aan te brengen hanteert Bas vier handvatten die hem helpen in de stappen die hij zet:

  1. Maak praktische en haalbare afspraken met elkaar zodat je weet wat je aan elkaar hebt. Vaak gaan dingen anders dan vooraf gedacht, dus het blijft belangrijk om steeds opnieuw met elkaar de verwachtingen af te stemmen.
  2. Kort vooruitdenken. Vergeet niet het grotere plaatje, maar denk wel wat op dit moment nodig is.
  3. Wat er ook gebeurt, maak er in ieder geval het beste van.
  4. Claim je eigen moment of claim je moment. Neem pauze, neem tijd voor reflectie, zorg goed voor jezelf.

Deze vier handvatten klinken weliswaar heel voor de hand liggend, maar juist wanneer je te maken hebt met grote onzekerheden is het niet altijd makkelijk om ze daadwerkelijk uit te voeren. Ze helpen Bas in ieder geval uit de hectiek van alledag te komen en zorgen ervoor dat hij met meer structuur, meer vastigheid en meer vanuit rust en ontspanning in staat is om complexe vraagstukken aan te pakken.

De praktijk van verbindend leiden

Wil je het hele verhaal van Bas horen? Luister dan naar de podcast of bekijk de YouTube video van het interview.

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.