Wat doe jij als de druk hoog wordt? Schroef je jouw werktempo op en loop je nét even wat harder dan normaal? Hoe voel je je daarbij?
Waarderend onderzoek helpt om mensen ruimte te geven om te mogen zijn wie ze zijn.
“Het helpt enorm om te kijken naar de drijfveren van mensen om te zorgen dat mensen zich daar bewust van zijn om van daaruit te kijken wat dat van hun vraagt”, zegt Sabine Baltussen in een interview voor de podcast ‘De Praktijk van Verbindend Leiden’. Sabine is trainer, coach, adviseur, begeleider en trainingsadviseur en focust zich op de persoonlijke ontwikkeling van professionals in leiderschap en eigenaarschap.
Persoonlijke drijfveren
In haar werk laat Sabine mensen hun persoonlijke drijfveren onderzoeken. Ze leert ze om deze goed te begrijpen en deze drijfveren de basis te laten zijn om tot verdere persoonlijke groei te komen. Om dit te kunnen bewerkstelligen is het belangrijk om eerst de achtergrond van de ander te begrijpen; te onderzoeken wat iemand heeft meegekregen, wat zijn of haar normen- en waardenpakket is. Dus niet door te kijken naar wat er op dit moment mis is, maar juist te kijken naar welke kwaliteiten iemand al zijn hele leven bezit. Sabine laat vervolgens deze kwaliteiten ook bevestigen door andere mensen concrete – op voorbeelden gestoelde – feedback te laten geven. Dit waarderend onderzoek helpt om mensen ruimte te geven om te mogen zijn wie ze zijn. Die bewustwording van deze onbewuste kwaliteiten geeft enorm veel zelfvertrouwen, ligt Sabine toe, “ze mogen zijn wie ze zijn”.
Openheid en bewustwording
De reis naar meer zelfacceptatie, naar meer zelfvertrouwen, naar je eigen tempo aanhouden en je eigen keuzes maken begint met lief zijn voor jezelf.
In de zoektocht, de verkenning, naar wat er bij iemand of in een team speelt, zorgt Sabine ervoor dat ze de dingen benoemt die ze tegenkomt en bespreekbaar maakt. “Dat brengt sowieso meer openheid met elkaar, het meer durven om dingen op tafel te leggen, het meer begrip voor elkaar krijgen”, zegt Sabine. In ons handelen denken we vaak dat de rest hetzelfde denkt als wij zelf doen, maar iedereen zit anders in elkaar. Die bewustwording, jezelf proberen te begrijpen of proberen te begrijpen hoe het in een team gaat, en op basis daarvan zelfvertrouwen krijgen om vervolgstappen te zetten geeft mensen een nieuw perspectief.
Vertragen en accepteren
Wat ook enorm helpt, juist in drukke periodes, is vertragen. Tijd nemen. Moeilijke dingen onder ogen zien en accepteren dat je dingen lastig vindt. Dat dat ook mag. Zo kun je het geheel en jezelf meer in perspectief plaatsen, zien wat er gebeurt en ben je beter in staat om te accepteren dat morgen niet alles opgelost hoeft te zijn. Die acceptatie brengt rust met zich mee. Deze reis naar meer zelfacceptatie, naar meer zelfvertrouwen, naar je eigen tempo aanhouden en je eigen keuzes maken begint met lief zijn voor jezelf. “Het zit hem vooral in een stukje acceptatie en accepteren dat heel veel misschien niet klopt, maar er ook heel veel wel klopt. En dat dat allemaal naast elkaar bestaat”, zegt Sabine. “Leer jezelf kennen en heb vrede met wie je bent”, voegt ze daaraan toe. Om dit te kunnen doen moet je jezelf de ruimte gunnen en vertragen. “Vertraag vooral in deze maatschappij en in het werk en de ratrace. Vertraag en zoek dingen die je fijn vindt en stop daar niet mee op het moment dat er werkdruk ontstaat of dat er druk ontstaat”, is het advies van Sabine.
Vertragen om vooruit te komen
Het komt er dus op neer dat je vooral goed naar jezelf moet kijken, naar je eigen drijfveer, naar wat jou bezighoudt en daarin ook jouw eigen tempo moet blijven volgen. Dat vraagt dat we soms even moeten vertragen. Dat we kiezen voor onszelf, kiezen voor dat wat ons boeit en dat we vervolgens ook in staat zijn om te midden van alle drukte, vooruitgang te boeken.
De praktijk van verbindend leiden
Wil je het hele verhaal van Sabine horen? Luister dan naar de podcast of bekijk de YouTube video van het interview.