Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Search

Leiderschap dat met kleine stapjes grote impact maakt

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 3 minuten)

Hoe kun je als organisatie meer en beter gebruik maken van de wereld om je heen? Hoe maak je als bedrijf of als overheid die vertaalslag van buiten naar binnen en is het mogelijk om met relatief weinig middelen en kleine stapjes toch een grote impact te creëren?

In een interview voor de podcast ‘De Praktijk van Verbindend Leiden’, vertelt Jos Belt, HR-manager bij de Gemeente Sittard-Geleen, over hoe hij verbinding weet te maken met de leef- en belevingswereld van jongeren uit achterstandswijken en welke voordelen hij hieruit haalt voor zowel hemzelf als zijn collega’s én de betreffende jongeren.

Kloven overbruggen

Jos ziet dat binnen de leef- en systeemwereld waarin hij werkt, vrijwel eendimensionaal met een bepaalde achtergrond van mensen omgegaan wordt. “Een heel groot deel zit in een situatie die ogenschijnlijk voor mij niet tot de dagelijkse gang van zaken en leefwereld behoren”, vertelt Jos. Hij probeert vanuit zijn leefwereld jongeren uit achterstandswijken te helpen. “En tegelijkertijd – en dat is misschien wel het mooiste – breng ik ook heel veel van de leefwereld van deze jongeren terug naar mezelf en ook naar mijn collega’s.” Dat noemt Jos ‘het overbruggen van een kloof’.

Ervaring delen

Door middel van bliksemstages nemen Jos en zijn team de jongeren mee in de werkzaamheden van de gemeente; wat een gemeente allemaal doet en waarom. Die ervaring vinden ze doorgaans heel interessant en kan zelfs leiden tot een keuze voor een bepaalde opleiding. Een win-win situatie aangezien de gemeente op verschillende niveaus moeite heeft om goede medewerkers te werven. Om jongeren in dit stadium alvast te enthousiasmeren over de arbeidsmogelijkheden binnen de gemeente, kan voor beide partijen op de lange termijn positief uitpakken.

Daarnaast geven Jos en enkele van zijn collega’s ook sollicitatietrainingen op scholen. Hier merkt hij dat de instelling van jongeren vaak verschilt met zijn eigen gedrag, normen en waarden, maar wanneer hij laat zien dat hij hen begrijpt en zich in hen weet te verplaatsen is hij in staat om echt verbinding te maken.

Gedrag spiegelen

Het is voor Jos een grote verrijking geweest om inzicht te krijgen in die grote leefwereld van die jongeren en dat ook te erkennen. Dit inzicht is niet alleen een verrijking geweest, het beïnvloedt Jos ook in zijn omgang met collega’s. Hij kan zijn ervaring die hij in dit transitieproces opdoet delen. Doordat hij nu oog heeft voor die andere leefwereld kan hij zijn eigen gedrag en dat van zijn collega’s beter spiegelen. “Door de focus op je eigen leefwereld heb je de neiging om wellicht de aansluiting met andere leefwerelden te verliezen of niet te krijgen”, zegt Jos.

Kleine stap, grote impact

Hij is blij dat hij het initiatief heeft genomen om dit project te doen waarmee hij de kloof tussen jongeren uit achterstandswijken en de gemeente heeft kunnen verkleinen. Dat hij verbinding met de leefwereld van deze groep heeft kunnen maken en hier erkenning aan heeft kunnen geven. Met deze relatief kleine stap heeft hij een grote impact weten te maken. Door deze verbinding aan te gaan met die andere leefwereld en dat ook terug te brengen naar zijn collega’s omschrijft Jos als ‘delen is vermenigvuldigen’. “Ik heb mijn ervaringen gedeeld en heb daarin meerdere collega’s meegekregen in dit verhaal, dus het is vermenigvuldigd. Kleine stapjes maken samen ook een grote stap.” Dat is voor Jos heel belangrijk en is dan ook een leerervaring van de van de afgelopen tijd.

Begin

Jos zijn praktische tip luidt: “begin”. Met kleine stapjes zorg je ervoor dat je al een geweldige impact kunt creëren. Het enige wat jij hoeft te doen is gewoon beginnen.

De praktijk van verbindend leiden

Wil je het hele verhaal van Jos horen? Luister dan naar de podcast of bekijk de YouTube video van het interview.

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.