Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig

Tips voor nu 13: Begin bij jezelf (en ben een voorbeeld voor anderen)

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 2 minuten)

Bij mij viel het kwartje in 2004. Ik was burgemeester van Maasbracht en volgde de opleiding Change Management. Gedurende drie dagen volgde ik mijn gesprekken nauwgezet. Toen ik door mijn aantekeningen bladerde schrok ik. Ik keek nog eens en nog eens, maar ik kon niet tot een andere conclusie komen.

Ik bleek heel goed in staat te zijn om de gesprekken zo te leiden, dat de uitkomst ervan precies was wat ik me van tevoren bedacht had. Dat was voor mij een koude douche, want dat was precies het tegenovergestelde van wat ik wilde.

Medewerkers stimuleren

Ik wilde onze medewerkers stimuleren om open te staan voor ervaringen, inbreng en opvattingen van inwoners. Om hun eigen deskundigheid daarmee te verbinden en zo te komen tot uitkomsten die ze zelf van tevoren niet hadden kunnen bedenken.

Verkeerde voorbeeld

Wat ik deed was het tegenovergestelde. Ik gaf het verkeerde voorbeeld. Het was het moment dat ik me indringend realiseerde, dat verandering van anderen bij mezelf begint.

Wat jezelf kunt doen

Hoe gaat dat bij jou? Hoe zijn jouw gesprekken? Neem de komende week eens één dag en volg er je eigen gesprekken. Krijg je uitkomsten, die je van tevoren niet zelf bedacht hebt?

Lees ook

De tien ankers van vertrouwen voor nieuw leiderschap 

Het was een wijze les die ik me zeer ter harte heb genomen. Ik ben aan de slag gegaan om wel het goede voorbeeld te geven. De komende periode volgt elke week een praktische tip, die ik geleerd heb. 

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.