Leiderschapsdomeinen I Vanuit verbinding leiden I Leren in je praktijk van alledag

Tips voor nu 13: Begin bij jezelf (en ben een voorbeeld voor anderen)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
(Leestijd 2 minuten)

Bij mij viel het kwartje in 2004. Ik was burgemeester van Maasbracht en volgde de opleiding Change Management. Gedurende drie dagen volgde ik mijn gesprekken nauwgezet. Toen ik door mijn aantekeningen bladerde schrok ik. Ik keek nog eens en nog eens, maar ik kon niet tot een andere conclusie komen.

Ik bleek heel goed in staat te zijn om de gesprekken zo te leiden, dat de uitkomst ervan precies was wat ik me van tevoren bedacht had. Dat was voor mij een koude douche, want dat was precies het tegenovergestelde van wat ik wilde.

Medewerkers stimuleren

Ik wilde onze medewerkers stimuleren om open te staan voor ervaringen, inbreng en opvattingen van inwoners. Om hun eigen deskundigheid daarmee te verbinden en zo te komen tot uitkomsten die ze zelf van tevoren niet hadden kunnen bedenken.

Verkeerde voorbeeld

Wat ik deed was het tegenovergestelde. Ik gaf het verkeerde voorbeeld. Het was het moment dat ik me indringend realiseerde, dat verandering van anderen bij mezelf begint.

Wat jezelf kunt doen

Hoe gaat dat bij jou? Hoe zijn jouw gesprekken? Neem de komende week eens één dag en volg er je eigen gesprekken. Krijg je uitkomsten, die je van tevoren niet zelf bedacht hebt?

Lees ook

De tien ankers van vertrouwen voor nieuw leiderschap 

Het was een wijze les die ik me zeer ter harte heb genomen. Ik ben aan de slag gegaan om wel het goede voorbeeld te geven. De komende periode volgt elke week een praktische tip, die ik geleerd heb. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.