Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Welke van deze drie boekcovers zou jíj kiezen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 3 minuten)

Mijn boek ‘Groeien in leiderschap’ is bijna klaar. De tekst zit in de fase van eindcorrectie. De vormgevers staan te trappelen om er een prachtig boek van te maken. Maar, de keuze van de cover en de subtitel is nog open. Er zijn nu drie mogelijke covers en subtitels, die naar mijn idee alle drie kunnen. Welke zou jij kiezen? Ik leg ze aan je voor en vraag je om je voorkeur aan te geven.

Dit zijn ze:

Drie covers en drie subtitels

Je ziet elke subtitel gekoppeld aan steeds een andere cover. Dat heb ik voor het gemak gedaan. Andere combinaties van covers en subtitels kunnen ook. De vraag is dus meer precies:

Welke van de covers zou je kiezen:

 1. De cover zonder figuur
 2. De cover met een netwerk als figuur
 3. De cover met de bollen die met elkaar verbonden zijn

Welke van de subtitels zou je kiezen:

 1. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling en zo ieders kracht versterken.
 2. Verbindend en present leiderschap in een tijd van horizontale relaties en netwerken.
 3. Begin bij jezelf en doe het samen.

De inhoud van het boek in 100 woorden

Om je alvast een idee te geven, vind je hier een samenvatting van het boek in 100 woorden.

Als leider ben je zélf de sleutel tot succes. Je groeit door de pijl om te draaien. Niet naar anderen kijken, maar eerst naar jezelf. Door te oefenen en zelf te veranderen, verandert jouw team en jouw organisatie. Dat vraagt moed om het anders te doen, dan gebruikelijk is.

Ik neem je mee in de weg die ik gegaan ben. Ik vertel hoe ik in mijn leiderschap gegroeid ben van controle naar verbinding en presentie. Over mijn vallen en opstaan. Hoe ik ervan leer en geniet. Mijn ervaringen verbind ik met actuele theoretische inzichten. Ik bemoedig en geef praktische handreikingen.

Wil je liever eerst een uitgebreidere beschrijving lezen? Dat kan. Ga dan naar deze link: meer info over het boek.

Wil je je keuze maken?

Waarschijnlijk heb je nu al een idee in je hoofd. Ik hoor graag wat je idee is en welke keuze je wilt maken. Dat kun je hieronder doen als reactie op dit bericht. Je kunt me ook een e-mail sturen: frans.wilms@leiderschapsdomeinen.nl Voor je medewerking dank ik je hartelijk!

NB: Inmiddels is de uitslag en mijn keuze bekend. Die kun je hier lezen.

Blogs over methodes en oefeningen in aantocht

De afgelopen tijd heeft dit boek mijn aandacht gehad… Daarom heb ik geen blogs gepubliceerd. Maar, dat gaat veranderen. Sterker nog, zodra het boek er is, komen de blogs terug. Wat al klaar ligt, is een veelheid aan berichten met methodes en oefeningen die je zo kunt toepassen om meer in verbinding en presentie te zijn. Wil je niets missen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Hier lees je alles over het boek. Je kunt het boek direct hier bestellen.

Ik hoor graag van je!

Wat je verder kunt doen 

 • Ken je collega’s voor wie dit artikel heel bruikbaar zou kunnen zijn? Stuur hen dan de link van dit artikel door. 
 • Heb je feedback of suggesties voor mij of voor medelezers, gebruik dan het commentaarveld onder het artikel om je reactie te geven.   

Samen maken we van verbindend leiden de hoofdstroom! 

Meer lezen

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met mijn praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1000 bestuurders, managers en teamleiders gingen je voor!

Doe mee met de conversatie

45 reacties

 1. Hoi Frans,
  Ziet er allemaal goed uit, maar mijn eerste reactie was en blijft:
  Zonder figuur: meest krachtig zonder afleiding in de cover,
  De korte ondertitel, sterk, krachtig en volledig de verantwoordelijkheid naar mijn idee in de juiste volgorde: begin bij jezelf en doe het samen.

  Je hebt nog een reactie tegoed op je vorige email, maar Portugal heeft me nogal te pakken?.

  Groet, Frans

 2. Frans
  Fijn te horen dat het boek op een haar na af is. Goed werk. Wat betreft de cover en subtitel gaat mijn voorkeur uit naar de f8guurloze cover met de subtitel; begin bij jezelf en doe het samen.

  Succes met de laatste fase

  Hub

 3. Beste Frans,
  Als eerste de beste ondertitel: ik stel voor om te kiezen voor de ondertitel met een duidelijke opdracht, een call to action. Groeien in leiderschap doe je niet door er erover te lezen of over te praten, maar door het te doen! Dus mijn favoriete ondertitel is: ‘begin bij jezelf en doe het samen’.

  De cover zonder figuren straalt het meeste rust uit. De figuren leiden te veel van de titel af en maakt de (onder) titel minder sterk.

  Met vriendelijke groet

 4. Hoi frans, wordt vast een mooi boek!!!, ik zou zeggen cover 1 en titel 3. Heel veel succes en plezier, jantien

 5. Ik zou de cover zonder figuur nemen, dat maakt de titel en subtitel krachtiger.
  Ik krijg het meeste energie van de derde subtitel “begin bij hezelf en doe het samen”.

 6. Dag Frans, Heb er heel even over nagedacht en ben tot de volgende keuze gekomen
  De cover met een netwerk als figuur; De titel “Verbindend en present leiderschap in een tijd van horizontale relaties en netwerken”.
  Eigenlijk omdat ik titel en cover zo het meest onderscheidend en specifiek vind.
  Hartelijke groeten,
  Lian Strijards

 7. Goedemorgen Frans, doordat k gedwongen op de bank zit (been omhoog) heb ik de tijd kunnen nemen de verbindingsvalkuilen te lezen (herkenbaar!) en je vraag zorgvuldig kunnen beantwoorden. Ik vind de hoofdtitel GROEIEN in LEIDERSCHAP heel treffend en spreekt mij bijzonder aan.
  Wat betreft de cover adviseer ik om,
  – De cover met de bollen die met elkaar verbonden zijn
  – Begin bij jezelf en doe het samen
  te nemen. Jij neemt ons mee (begint dus bij jezelf) en laat ons zien hoe je het samendoet!
  De bollen vind ik mooi vanwege het feminine – de verbinding is uit de feminine bron en nodig in deze tijd van horizontale EN verticale verbinding. Juist de 4D verbinding maakt het zo interessant!
  Dank overigens voor het vertrouwen en een mooie afronding van je boek gewenst.

  Met een hartelijke groet,

  Petra Portengen

 8. Dag Frans,
  ik zou voor 2 kiezen. Gaat uit van het meerledige doel dat je wilt bereiken. 1 en 3 zijn m.i. te ik-gericht. 2 is een mooie!!! Heel veel succes.

 9. Dag Frans,

  Ik had inderdaad je blogs gemist en nu kijk met spanning uit naar de publicatie van je boek!!
  Mijn voorkeur voor een cover gaat naar de eerste subtitel (subt. 1) en de derde tekening: de bollen die aan elkaar verbonden zijn (tekening: 3)
  De tweede tekening vertelt het verhaal wel, maar is te druk en leidt de aandacht af van de essentie, t.w.: de titel, subtitel en de auteur.
  met vriendelijke groet

  Jack

 10. Beste Frans,

  Uiteraard ben ik zeer benieuwd naar je nieuwe boek. Keep me Posted!!
  als titel zou ik nemen: Begin bij jezelf en doe het samen
  als cover; de cover zonder figuren (de cover met netwerk vind ik te chaotisch, terwijl ik dat juist niet verwacht van het boek. De cover met de bollen vind ik te zeer indivuduele bollen, terwijl je het juist samen wilt gaan doen).

  Heel veel succes

 11. Dag Frans,

  ik zou voor de subtitel 1 gaan. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling en zo ieders kracht versterken. De tweede subtitel is lang en klinkt te theoretisch, voor mijn gevoel. Subtitel 3 is kort en krachtig maar al met al vind ik meer gevoel, uitnodiging in de eerste subtitel zitten.

  En wat de cover betreft: het is een sobere keuze voor grijs, wit en oranje. Deze kleurkeuzes voelen sober aan. ik adviseer niet om met de figuren te werken, de ene is erg druk – het komt ook zo technisch over – en de andere figuur is dan weer zo simpel. Kunnen we verbinding met dergelijke figuren/plaatjes wel goed weergeven? Naar mijn gevoel niet.

  Ik ben benieuwd wat anderen vinden en wat je keuze zal zijn. in ieder geval veel succes ermee.

  Chantal

 12. Beste Frans, weer erg inspirerend om te lezen en hoe herkenbaar. Mijn ervaringen met jouw boek zijn dat ik er regelmatig naar terug grijp en er mensen op attendeer die er wat mij betreft voor open zouden staan om te lezen en te begrijpen. Ik gun het veel meer leiders in de zorg om dit inzicht te hebben, maar weet dat ze het vanuit de verdediging zullen wegduwen en zeggen dat dit niet op hen van toepassing is. Qua voorkant koos ik direct voor het eerste totale plaatje. De figuren leiden mij af van de titel en hebben wat mij betreft geen ondersteunende functie. De eerste titel zegt dat ik er persoonlijk van kan leren wanneer ik daar voor open sta en is het meest verbindend. De tweede titel maakt het een nieuw boek in de reeks van managementboeken die vertellen hoe het moet. De derde titel lijkt mij erop te wijzen dat ik eerst zelf aan de slag moet en anderen zullen volgen. Dat moet ook, maar geeft direct een gevoel dat ik in de verdediging wil gaan dat het vooral ook bij de ander ligt en die eerst maar eens aan de slag moet.
  Ik wens je veel succes bij je keuze en blijf schrijven, dan komen we er langzamerhand wel,

  Groeten, Irene Piets

 13. Dag Frans,
  Mooi initiatief en leuke, vernieuwende manier van bevragen. Change in optima forma :-)!

  Mijn voorkeur:
  Cover: De cover met een netwerk als figuur.
  Subtitel: Begin bij jezelf en doe het samen.

  Gtjs en succes met de afronding!
  Susan

 14. Hoi Frans,
  Leuk, een goed plan dit pak met dit boeiende thema.
  Persoonlijk zou ik kiezen voor de subtitel:
  ‘Werken aan je persoonlijke ontwikkeling en zo ieders kracht versterken’ en dan zonder figuur. (dat geeft meer rust in mijn beleving)

  Veel succes!

  met enthousiaste groet,
  Hugo Lumens

 15. Hallo Frans,

  Na het lezen van de 6 paginas en het zien van de covers zijn dit mijn keuzes:
  – De cover met een netwerk als figuur
  Uitleg: het boek gaat over verbinden van mensen en de associatie netwerk en verbinden vind ik zeer sprekend. Ook jij als auteur op 1 van die verbindingslijnen vind ik een leuke kwinkslag
  – Begin bij jezelf en doe het samen.
  Uitleg: Ik vind de 6 paginas de juiste themas aanspreken, valkuilen die iedereen wel tegen komt. Jij beschrijft ze met de woorden en benamingen die jij kent, elke persoon legt de valkuilen weer met z’n eigen benamingen uit. Dat kan tot miscommunicatie leiden waardoor de juistheid van wat jij schrijft niet compleet overkomt. Dat is erg jammer en ik denk dat deze subtitel zo simpel en juist is, dat het aanzet om te beginnen met lezen in het boek. Ook vind ik jezelf en je omgeving uiteindelijk de essentie van het boek. Vandaar dat ik deze subtitel prefereer.

 16. Mijn keuze

  2.De cover met een netwerk als figuur
  2.Verbindend en present leiderschap in een tijd van horizontale relaties en netwerken.

  Succes!

 17. Hallo Frans,

  Aandachtig de bijlage over de 3 verbindingsvalkuilen gelezen. Heel herkenbaar en mooi dat je het schrijft vanuit ervaringen in de praktijk. Deze situaties komen we allemaal wel eens tegen.
  Ik zou kiezen voor de cover met alleen de tekst (zonder figuren) en de ondertitel “Begin bij jezelf en doe het samen”.
  Succes met de laatste loodjes.

  groet, Frans Thiessen

 18. Hoi Frans,
  Mooie aanpak voor de publicatie van je boek. Jammer dat wij niet mogen meeschrijven! Ik zou de tweede cover kiezen. Werken in horizontale relaties heeft mijn bijzondere interesse zoals je weet. De tweede figuur geeft ook beter de complexiteit in relaties aan dan de derde. Het is juist vanuit die complexiteit waarin leiderschap accenten moet zetten.
  Veel succes met het uitbrengen van je boek!

  Groeten, Frans Tonnaer

 19. Dag Frans, ik zou kiezen voor de cover zonder figuur. De rust die er vanuit gaat spreekt me aan.
  Voor de ondertitel zou ik 2 kiezen. Verbindend en present leiderschap in een tijd van horizontale relaties en netwerken.
  Het woord ‘present’ spreekt me dan weer niet zo aan. Zou je ook weg kunnen laten?!!

 20. Hi Frans,
  Ik vind subtitel 3, begin bij jezelf en doe het samen, de krachtigste call to action én de krachtigste oneliner over de ‘boodschap’ van het boek.
  De bollen verbeelden deze subtitel. Dus ik ga voor het gehele plaatje van cover 3 ?.
  Heel veel plezier met de afronding!
  Hartelijke groet,
  Anastasia

 21. Hallo Frans,

  Goed om weer eens iets van je te vernemen. Ik heb al de hele tijd gedacht “die Frans zal het wel erg druk hebben”.
  Ik zou de cover rustig houden, dus zonder figuur. Een zwarte cover geeft rust. Met een figuur wordt die weer verstoord, terwijl je juist (gezien de kleur) bedachtzaam wil overkomen.
  Ook de subtitel vooral rustig houden, dus kort. Dat geeft ook nog iets mystiek, dus maakt de a.s. lezer nieuwsgierig. Daarom de derde subtitel als je het mij vraagt.

 22. Hoi Frans
  Dank voor de inkijk in het boek, veel herkenning!
  Ik zou kiezen voor
  De cover met de bollen die met elkaar verbonden zijn en subtitel
  – Begin bij jezelf en doe het samen

  Vind dat een mooi geheel.
  Succes

 23. Hallo Frans,
  Met enthousiasme en veel interesse heb ik jouw vraag bekeken. Een inspirerend verhaal, zeker omdat ik al vele jaren groepen aanstuur, als manager en leidinggevende. Sinds enkele jaren werkzaam als makelaar binnen de zorg. Vooral als leider ben je zelf de sleutel tot succes, zoals je schrijft.
  Ik kies voor cover nr.3: Groeien in leiderschap. Begin bij jezelf en doe het samen. Ik kies ook voor de cover met de bollen, die met elkaar verbonden zijn. De keuze die ik maak is vanuit mijn ervaring van het verleden. Verder succes en ik kijk uit naar jouw boek.

 24. Hallo Frans

  Persoonlijk zou ik de cover met de bollen nemen om verbinding te illustreren, de bollen ogen vriendelijk. In eerste instantie zou ik voor de derde ondertitel kiezen, maar dat komt me iets meer “jip-en-Janneke” over dan het bedoeld lijkt. Daarom kies ik voor titel 1. Zakelijk genoeg zonder dat ik in gedachten over mijn woorden struikel.

 25. Dag allemaal,
  Ik vind het geweldig om jullie reacties te lezen. Heel veel dank! Het bemoedigt en biedt houvast om de laatste keuzes te maken. Hoewel… Wanneer ik een tussenstand opmaak van deze reacties en de reacties die ik via de mail heb gekregen, dan is mij ook weer direct duidelijk dat smaken zo kunnen verschillen…
  Reacties zijn welkom tot en met zaterdag… Dan moet de aanvraag voor een ISBN nummer de deur uit.
  Ik ben heel benieuwd wat de uitkomst wordt en houd jullie op de hoogte.
  Met hartelijke groet,
  Frans

  1. Ha Frans,
   Dan ben ik nog net op tijd……. mooie teksten al die je schreef: zo herkenbaar ” uitgetekend”!!! Ik bepleit dat het boek een opmaat is voor een you tube presentatie want je levert ” live” met je ingetogen passie nog meer inspiratie !!!!
   Binnen de ruimte waarin we keuzes mogen maken kies ik voor de bollen omdat ze verbinding aangeven en als subtitel B B J en D H S en de voorinschrijvers krijgen een gesigneerd exemplaar,toch?

   1. Ha Wil, dank voor de youtube suggestie! Signeren doe ik met alle plezier…:) Hartelijke groet, Frans

  2. Dag Frans,

   Je inspiratie maakt nieuwsgierig en daagt uit tot verder doordenken en handelen. De “Begin bij jezelf en doe het samen ” typeert in mijn ogen het meest je betoog waarbij de netwerkafbeelding die verbinding ,maar ook de soms ingewikkelde verknooptheid laat zien.

   Ben benieuwd, succes!
   Johan Dinjens

 26. Beste Frans,
  Met interesse de voorproef-hoofdstukken gelezen. O zo herkenbare situaties en valkuilen. Bij mij dringt zich meteen de term ‘crucial conversations’ op, wellicht heb je er al eens van gehoord. Zo niet, zeker eens op googelen.
  Wat betreft de subtitel. Zonder enige twijfel ‘begin bij jezelf en doe het samen’. Wat betreft de cover: de ‘verbonden’ bollen.

  1. Ha Robbert, Ja, het sluit helemaal aan bij het gedachtegoed van ‘crucial conversations’. Even hardop denken: Naar mijn idee zou je kunnen zeggen, dat ‘crucial conversations’ een vertaling is van het gedachtegoed van verbindend leiden in een methodische aanpak. Mooi, met prachtige bouwstenen. Tegelijkertijd heeft elke methodiek het risico van een kunstje dat je leert. Vandaar dat ik er de voorkeur aangeef om ankerpunten te benoemen in de vorm van valkuilen, misverstanden, ankers en suggesties. Dat geeft je de ruimte om juist dat vast te pakken, wat in de gegeven situatie van toepassing is.
   Niettemin, je stimuleert me om het boek over ‘crucial conversations’ van Patterson er nog eens bij te nemen en een plek te geven in de blogs die er straks aankomen en de ankerpunten die Patterson (toch zeker ook) benoemt op een rij te zetten. Dank je wel!

 27. Hoi Frans,
  De cover zonder figuren is krachtiger. Als subtitel zou ik ” begin bij jezelf en doe het samen” kiezen.
  Succes,
  Wies

 28. Beste Frans

  Ik zou kiezen voor de tweede cover met het netwerk als figuur.
  met als subtitel: Begin bij jezelf en doe het samen

  Veel success met het boek,
  Andries

 29. dag frans,
  nadat ik de hoofdstukken gelezen had kreeg de subtitel “begin bij jezelf en doe het samen” de krachtige inhoud die op een titelpagina hoort. Om deze kracht te houden zou ik daarbij geen figuur eronder zetten die van de kracht afleidt.
  groet, maryanne

 30. Wederom een ‘dank je wel’ voor de keuzes die jullie doorgeven. Het blijft heel fijn om deze medewerking te ervaren!

 31. Beste Frans

  Over de subtitel ben ik snel uit: Begin bij jezelf en doe het samen.
  De cover vind ik wat lastiger. De verbonden-bollen-cover roept bij mij beelden op als verbinding, groei, pieken en dalen. Deze beelden komen ook bij mij op als ik de tweede helft van de 100-woorden-samenvatting lees. Daarom zou ik kiezen voor de verbonden-bollen-cover.

  Veel succes met het boek,
  Ted van Baar

 32. Hoi Frans,
  De subtitel die mij het meeste aanspreekt is 3. Begin bij jezelf en doe het samen. Kort en krachtig.
  Dat geldt ook voor de cover met de bollen die met elkaar verbonden zijn.
  Suc6, Groet, Ron

 33. Frans, voor alle 3 wat te zeggen. ik vindt de 3e met de bollen de scherpste.
  succes met de afronding. en de sneak previeuw beloofd veel goeds

 34. Ha pap,

  Ik zou gaan voor de cover zonder figuur (1). Deze cover straalt rust uit.

  Verder spreekt subtitel 1 mij het meest aan: dat boek wil ik wel lezen ;).
  Subtitel 2 klinkt theoretisch en het boek benoemt juist concrete voorbeelden uit de praktijk.
  Het einde van subtitel 3 “en doe het samen” klinkt wat simpel (en sluit dit geheel aan?). Suggestie: “Begin bij jezelf en versterk ieders kracht”

  Imke

 35. Beste Frans,

  Zonder enige twijfel vind ik cover 3 ‘de bollen’ en subtitel 3 ‘ begin bij jezelf en doe het samen’ het meest passend. De bollen geven goed weer hoe de ‘nieuwe’ wereld eeuit gaat ziet. Geen harde lijnen, maar ronde verbindingen die de keten aan elkaar verbindt. Begin bij jezelf maar doe het vervolgens samen laten zien dat de verandering bij jezelf moet beginnen, maar niet zonder anderen kan.
  Succes met je keuze en ik ga zeker het boek kopen als je het uitgebracht hebt.
  Groet, Monique

 36. Hallo Frans,

  Voor mij geen twijfel. In jouw boek en in het contact met mensen staat het geven en ontvangen van aandacht centraal. Ik zie de collectieve waarden stilte, rust, ruimte en eenvoud hierbij als belangrijke condities.
  Vandaar ook mijn keuze voor cover 1 (cover zonder figuur).
  De subtitel “Werken aan je persoonlijke ontwikkeling en zo ieders kracht versterken” komt prima overeen met de inhoud van je boek en nodigt voor mij ook het meest uit.
  Met vriendelijke groet, Jean

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.