Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoeken

6 alledaagse dingen waarmee je als leider een voorbeeld geeft

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 4 minuten)

Wat is het voorbeeld dat je als leider geeft? Ademloos luisteren we naar de anekdotes van Wil Rutten. Tijdens de lentebijeenkomst van leiderschapsdomeinen zitten we in een kring, tafels aan de kant, oren open. Hij vertelt over wat er bij leiderschap toe doet. Over zijn ervaringen als algemeen directeur in Maastricht, Noord-Brabant, Drenthe en Amsterdam.  

Wat valt me nu op? Hoe vat ik zijn verhaal samen? Dat kan in één woord: aandacht.

Je voorbeeld als leider

Leiderschap bij de overheid is vaak koersen door de mist. Dat moet je samen doen. Daar past geen Angelsaksische benadering. (Wil Rutten)

Hoe dat in de praktijk eruitziet, maakt hij duidelijk aan de hand van tal van voorbeelden. Ik pik er zes uit. Het zijn zes alledaagse dingen, waarmee je als leider verschil maakt. Hier komen ze, in willekeurige volgorde. 

  1. Ken de namen van je medewerkers 
  2. Schenk de koffie in  
  3. Breng mensen samen aan tafel 
  4. Kom als eerste en begroet ieder 
  5. Zet de ander in de schijnwerper 
  6. Benoem ’t, als je denkt dat er iets speelt 

Kan het alledaagser? 

Laten we eens kijken naar de verhalen hierachter.

Voorbeeld leider Wil Rutten

1. Ken je medewerkers
Toen Wil benoemd werd tot algemeen directeur van de provincie Noord-Brabant had hij een kleine twee maanden voordat hij zou beginnen. Elke avond oefende hij dertig nieuwe namen aan de hand van de foto’s van medewerkers. Bij zijn afscheid kreeg elk van de dertienhonderd (!) medewerkers een kaart van hem met een persoonlijke tekst. Drie maanden voor zijn afscheid was hij met het schrijven ervan begonnen.

2. Schenk de koffie in 
Natuurlijk kun je een assistent de koffie laten inschenken of iets lekkers laten presenteren. Maar door het zélf te doen, ontstaat er direct een andere sfeer. Wil vertelt over zijn tijd als gemeentesecretaris in Amsterdam. Toen aardbeien met yoghurt klaar stonden in de Collegevergadering, vroeg Wil de bodes om die niet uit te serveren. Dat deed hijzelf.

3. Breng mensen samen aan tafel
‘Samen een broodje eten’ was één van zijn initiatieven in Amsterdam, waar Wil vol enthousiasme op terugblikt. De ruim vijftig managers kwamen elke week ’s morgens bijeen voor een kort ontbijt. Wil vertelde over wat er binnen het College speelde en wat voor de managers van belang kon zijn. Daarnaast kwamen enkele managers zelf aan het woord om bijzondere projecten toe te lichten. Zo kreeg het wij-gevoel een boost.

4. Kom als eerste en begroet ieder
Als je als eerste in de vergaderruimte bent, kun je ieder die binnenkomt begroeten. Je kunt hen even laten voelen dat je hen gezien hebt. Door een hand te geven, een vraag te stellen, een compliment te geven of gewoon door even oogcontact te hebben. Ook zo creëer je direct een andere sfeer.

5. Zet de ander in de schijnwerper
Bemoedig en stimuleer door je waardering voor de mensen om je heen te laten voelen. Zet collega’s in het zonnetje en spreek je waardering uit. Stimuleer vervolgens je collega’s om hetzelfde te doen. Waardering voor mensen om je heen uitspreken wordt zo iets van iedereen.

6. Benoem ’t als je denkt dat er iets speelt
Als je vermoedt dat er fricties spelen, pak die dan vast. Laat ze niet sudderen en van kwaad tot erger worden. Benoem het, maak het bespreekbaar. Er zijn altijd meer kanten aan een verhaal. Het is veel gemakkelijker om daar ruimte voor te krijgen, als iedereen zich nog niet verschanst heeft in zijn eigen loopgraven.

Moet je dit nu gaan nadoen?

Succes komt door het doen van alledaagse dingen, die je al lang weet. En dat volhouden. (Darren Rowse)

Nee, natuurlijk niet. Je hoeft echt geen kopie van Wil Rutten te worden. Je zoekt en maakt je eigen weg. Maar bij die weg is wel essentieel, dat je aandacht hebt voor de mensen om je heen. 

Wat je kunt doen

Hoe geef jezelf aandacht voor de mensen om je heen? Wat zijn jouw 6 alledaagse dingen, waarmee je dat laat zien? Mijn tip: maak er een blog van. Je kunt het voor jezelf doen. Om het zo te gebruiken om je eigen inzet op het gebied van leiderschap te bekrachtigen. Nog mooier is het, als je het mij toestuurt. Ik plaats het graag, want daarmee ben jij weer een inspiratiebron voor anderen! 

Meer lezen

 

Foto artikel: Franz Taylor

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.