Leiderschapsdomeinen I Opleidingen in verbindend leiderschap

Logo leiderschapsdomeinen doorzichtig
Zoeken

Een dialoog is niet altijd eenvoudig

Facebook
Twitter
LinkedIn
(Leestijd 3 minuten)

We zeggen het zo vaak. We gaan in dialoog met elkaar. Maar, lukt dat ook? Ik weet inmiddels, dat ik daar niet zo zeker van kan zijn. Dan merk ik, dat ik toch vooral mijn eigen opvatting aan het inbrengen ben zonder die van de ander echt te verkennen.

In mijn hoofd

De twee dagen, dat ik nauwgezet in mijn functie van Burgemeester van Maasbracht mijn gesprekken analyseerde, herinner ik me nog als de dag van gisteren. Het was een opdracht van mijn studie Executive Change Management. Jawel, ik was vriendelijk en open. Maar uiteindelijk was de uitkomst van de gesprekken, dat wat ik van te voren al in mijn hoofd had…

Debat en dialoog

Tijdens de cursus leiderschapsdomeinen maken we deelnemers bewust van het verschil tussen dialoog en debat. We leggen de theorie uit. Deelnemers maken een test. Ze bespreken in intervisie hun persoonlijke opdrachten. Pas tijdens de vierde bijeenkomst brengen we een gesprekscasus in. De opdracht is om als leidinggevende de ene keer voor debat en de andere keer voor dialoog te kiezen. We nemen het met de iPad op en kijken daarna gezamenlijk terug.Signalen in gesprekken

Vallen en opstaan

Bij de deelnemers zie ik een herhaling van mijn eigen ervaring. Je denkt wel dat je in dialoog bent, terwijl daar in de praktijk geen sprake van is. Je laat jouw eigen opvattingen domineren. Het is voor veel deelnemers een moment dat een kwartje valt. De theoretische inzichten, de test en de intervisie. Natuurlijk is dat allemaal waardevol. Maar uiteindelijk kom je pas echt verder door te doen en te leren van wat goed en verkeerd gaat.

Drie gesprekken

Kijk zelf eens terug in de agenda van de afgelopen week. Kies er drie gesprekken uit. Vraag je bij elk gesprek af, wat de uitkomst was die je beoogde. Is die in overeenstemming met dat wat jij op voorhand wilde? Dan is de kans groot, dat er in het geheel geen sprake was van een dialoog. Een dialoog kan nu eenmaal geen eenrichting verkeer zijn… Wil je het anders? Ook dan kun je heel eenvoudig stappen zetten. Kies nu drie gesprekken uit, die je de komende week gaat houden. Neem jezelf voor om echt naar de ander te luisteren en bovenal om door te vragen. Kijk vervolgens of je in de uitkomst van de gesprekken synergie van de inbreng van de deelnemers terugziet.

Stoplicht

Doen: Pak signalen van de ander op en vraag daarop door
Attentie: Hoe meer jezelf aan het woord bent, des te meer kans op debat
Niet doen: De uitkomst die een gesprek voor jou moet hebben vooraf vastleggen

Wat je verder kunt doen

Ken je collega’s voor wie dit artikel heel bruikbaar zou kunnen zijn? Stuur hen dan een link van dit artikel door. Heb je feedback of suggesties voor mij of voor medelezers, gebruik dan het commentaarveld onder het artikel om je commentaar te geven. Samen maken we van verbindend leiden de bovenstroom!

Meer lezen

Foto opening: copyright Marcel Ohlenforst

 

Ontvang gratis tips om vanuit verbinding te leiden

Voel je elke week geïnspireerd in je leidinggeven met een praktische donderdagmorgen succestip!

Meer dan 1500 leiders en professionals gingen je voor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe verbindend ben jij als leider?

Ontdek in 12 vragen hoe verbindend jij bent als leider.